nova zgrada zagrebačkoga kazališta lutaka u svibnju iduće godine

Obnova Zagrebačkog kazališta lutaka (ZKL) na Trgu kralja Tomislava, koje je već gotovo pet sezona u podstanarstvu, trebala bi biti gotova 31. svibnja 2004., na Dan grada Zagreba.

Svečanost otvorenja obilježit će dvije praizvedbe, najavio je ravnatelj ZKL-a Nikola Čubela.

Prva je Homerova "Odiseja" u režiji autora projekta unutarnjeg uređenja ZKL-a češkog arhitekta, scenografa i redatelja Miroslava Melene, koji će tom predstavom pokazati sve mogućnosti nove pozornice. Druga praizvedba je "Neva Nevičica" Ivane Brlić-Mažuranić u režiji Georgija Para.

U tijeku gotovo pet sezona rada u otežanim podstanarskim uvjetima -najprije u "Vidri", a zatim u Centru za kulturu "Trešnjevka", nismo smanjili produkciju i uspjeli smo sačuvati publiku, ustvrdio je Čubela i dodao da će djeci najveća nagrada za strpljivost biti suvremeno dječje kazalište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rekao je da radovi na tom kulturnom objektu neće "probiti" predviđen financijski plan od 40 milijuna kuna. Novo će kazalište imati dvije dvorane - veliku od 250 i malu od 100 mjesta - u kojoj ZKL kani organizirati poučne dječje radionice.

Obnova ZKL-a traje pet godina. Program uređenja prihvaćen je 1998., a prva faza radova koje je izvodila Zagrebgradnja, završila je potkraj 1999. te je odmah raspisan natječaj za završnu fazu - predvorje, pozornicu, dvoranu i unutrašnjost.

Po Čubelinim riječima prvi je natječaj propao, pa je raspisan drugi, zbog čega se postupak izbora izvođača radova razvukao na godinu i pol dana. Nedavno odabran i konačni izvođač "Tehnika" ovih je dana počeo radove, koji bi trebali biti gotovi u svibnju 2004.

Autori projekta ZKL-a su arhitekti Nenad Kondža i Miroslav Melena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara