Novartis nema saznanja o potkupljivanju ljekarnika i farmaceuta

Tekst: I.Ka.
Foto: Wikipedia

"BUDUĆI da nemamo sudske obavijesti, ne možemo komentirati iznesene tvrdnje. Kao princip poslovanja, Novartis ozbiljno shvaća obavezu poštivanja zakonskih i etičkih standarda. Poduzeće ima stroga pravila koja se nalaze u kodeksu o radu. Bilo kakvo kršenje kodeksa ozbiljno se razmatra i bit će istraženo", navodi se u priopćenju koje je jučer upućeno iz njihovog predstavništva u Sarajevu, a koje je s potpisom Erica Althoffa stiglo iz sjedišta u Baselu.

Osim u BiH, sumnja se da je Novartis potkupljivao ljekarnike i farmaceute u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Albaniji, Italiji i Švicarskoj. "Nemamo dovoljno informacija da bismo se mogli obratiti nadležnim institucijama. Generalno, korupcija u farmaceutici u Bosni i Hercegovini je ogroman problem. Međutim, u pitanju su dobro povezani krugovi i teško je doći do provođenja istrage. Uglavnom se radi o moćnim kompanijama koje su u sprezi s visokopozicioniranim osobama. To je zatvoren krug", kaže Srđan Blagovčanin iz Transparency Internationala BiH .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijekove koje distribuira Novartis koriste i u Sveučilišno-kliničkom centru u Tuzli, piše Dnevni avaz. "Lijekovi te kuće registrirani su na tržištu BiH. Nemamo posebne projekte s tom kućom, a lijekovi su nabavljani od dobavljača. Do sada nismo imali nikakve prijave koje bi ukazivale na nelegalnosti", kazala je Amra Odobašić, zaposlenica Sveučilišno-kliničkog centra.

Podsjetimo, švicarska tvrtka krajem rujna kazneno je prijavljena zbog sumnje u korupciju. A cjepivo protiv svinjske gripe, koje je Hrvatski imunološki zavod za 330 milijuna kuna kupio od švicarskog farmaceutskog diva Novartisa, još nije potvrđeno niti registrirano.

<Cjepivo protiv svinjske gripe kupljeno od tvrtke osumnjičene za korupciju

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara