Nove Crvene brigade planirale atentate na vodeće talijanske političare

RADIKALNO lijeva teroristička organizacija Nove Crvene brigade planirala je atentate na vodeće ličnosti talijanskog političkog i gospodarskog života, a na popisu nađenom u osobnim računalima terorista nalaze se i imena talijanskog predsjednika Carla Azeglia Ciampija i premijera Silvija Berlusconi, piše u srijedu talijanski tisak pozivajući se na otkrića istrage koja se vodi protiv 17 pripadnika te terorističke organizacije.

Talijanski istražitelji su provjerom osobnih računala Maria Galesija, Roberta Morandija i Cinzije Banelli, uhićene pripadnice terorističke organizacije koja se pokajala i odlučila surađivati s pravosudnim organima, utvrdili da su pripadnici Novih Crvenih brigada u razdoblju od 2000. godine do 2002. godine sastavili dugi popis istaknutih ličnosti talijanskog javnog života. Podaci pohranjeni u računalima pokazuju da su teroristi pratili te ličnosti, kao i da su možda vodili i "istrage" o mogućnosti izvršenja atentata na Carla Azeglia Ciampija, Silvija Berlusconija i druge talijanske političare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Popis koji su sastavili teroristi najvećim se dijelom temeljio na informacijama dostupnim javnosti, no teroristi su posebnu pozornost pridali nekolicini osoba koje su uhodili i bilježili njihove navike. Računala Cinzije Banelli i Roberta Morandija sadržavala su 30.000 stranica dokumenata, s bilješkama o sastancima, imenima, adresama i brojevima automobilskih tablica praćenih, navodi talijanski tisak.

Istražitelji su do podataka pohranjenih u računalima terorista došli zahvaljujući Cinziji Banelli koja im je dala zaporku za pristup podacima pohranjenim u računalu.

Nove Crvene brigade su 1999. godine izvršile su atentat na savjetnika ministra Bassolinija Massima DAntonu, 2002. godine u Bologni na profesora radnog prava Marca Biagija, a u ožujku 2003. godine u oružanom sukobu u vlaku prilikom pokušaja uhićenja ubijeni su policajac Emanuele Petri i "brigadist" Mario Galesi. U listopadu 2003. godine uhićeno je 17 pripadnika terorističke organizacije, među kojima i Cinzia Banelli koja je u kolovozu odlučila surađivati s pravosuđem. Suđenje 17-orici optuženih članova Novih Crvenih brigada započet će 17. veljače u Rimu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara