Nove generacije hrvatskih učenika morat će ići u školu najmanje deset godina?

Tekst: J.C.
Foto: Arhiva

JADRANKA KOSOR najavila je ustavne promjene koje će zahvatiti i područje školstva, a neslužbeno se doznaje kako Vlada želi produljiti rok obveznog obrazovanja s osam na deset godina. No, to ne znači da Vlada planira produljiti školovanje u osnovnoj školi, već će se samo uvesti odredba kojom se i prva dva razreda srednje škole proglašavaju obveznima.

Hrvatski učenici na taj će se način školovati do svoje 16. godine, što je praksa u mnogim europskim zemljama. Jutarnji list javlja kako će učenici potvrdu o općem obrazovanju dobiti tek nakon što završe i dvije obvezne godine u srednjoj školi, što znači da će oni učenici koji ne provedu najmanje deset godina u obrazovnom sustavu na tržištu rada biti zavedeni kao osobe koje nemaju završenu niti osnovnu školu.

Desetogodišnje obvezno školovanje moglo bi biti uvedeno već od školske godine 2010./2011, a radi se na ideji koja je na tragu prijedloga bivšeg ministra obrazovanja Dragana Primorca koji se, podsjećamo, zalagao za obvezno srednjoškolsko obrazovanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara