Nove kaznene prijave protiv bivše ravnateljice Caritasa Jelene Brajše

JELENA BRAJŠA, bivša ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, mogla bi se krajem siječnja suočiti s novim kaznenim prijava kojima ih Županijsko državno odvjetništvo tereti za zloporabu položaja i utaju poreza sa ciljem pribavljanja financijske koristi, prenosi Jutarnji list.

Unatoč tome što je nadbiskupska vizitacija nakon izbijanja afere o zlostavljanju djece u Caritasovom domu u Brezovici, utvrdila da je Caritas tijekom Brajšina ravnanja tom humanitarnom ustanovom postigao "uredne bilance", policija i financijski stručnjaci došli su do drugačijih podataka.

Naime, pregledom poslovnih knjiga i računa o utrošenom novcu utvrđeno je da je sa Caritasovih deviznih i kunskih računa podignuto oko 11,5 milijuna kuna za koje nema jasnih pisanih dokaza o tome na što su ta sredstva utrošena. Odvjetništvo stoga Brajšu, kao jedinu ovlaštenu za raspolaganje Caritasovim financijama, sumnjiči da je novac prebacila na svoje ili na račune svojih najbližih suradnika.

Optužbe za utaju poreza temelje se na još jačim dokazima državnog odvjetništva koje je utvrdilo da je Caritas u periodu od 2001. do 2004. godine, kada je njime Brajša upravljala, utajio oko pet milijuna kuna poreza i doprinosa za zaposlenike.

Osim što je osumnjičena za spomenute malverzacije, Brajšu dodatno tereti i činjenica da je na čelu financijski "najteže" humanitarne organizacije u Hrvatskoj bila u vremenu dok je i formalno bila u mirovini.

Prema policijskim izvješćima, Brajša je ravnateljicom službeno imenovana tek 16. prosinca 2004. godine, a Jutarnji list doznaje kako niz svjedoka može potvrditi da je bila "alfa i omega" te organizacije i doista jedina odgovorna osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Caritasa će pred sudom morati objasniti štošta o porijeklu svoje imovine na kojoj bi joj mogli pozavidjeti i neki hrvatski političari. Brajša je naime, kao umirovljenica koja živi od minimalne mirovine i, kako je govorila, "sitnih honorara iz Caritasa", 1992. godine kupila obiteljsku kuću od 240 kvadrata s tri gospodarske zgrade i dvorištem od 3.000 četvornih metara na zagrebačkoj Trešnjevci.

1994. godine kasnije kupila je katnicu u Šamačkoj ulici, a otprije je vlasnica trosobnog stana u centru Zagreba. Ugovorom o doživotnom uzdržavanju dobila je i kuću u Novom Vinodolskom, dok su njezina djeca vlasnici brojnih nekretnina koje su teško mogli steći svojim prijavljenim primanjima.

Brajšin odvjetnik Silvije Degen izjavio je jučer kako još nije dobio nikakve informacije o najavljenim prijavama, te ne zna o čemu je riječ.

Brajša se prošle godine našla usred slučaja "Brezovica" u kojem je kuhar iz doma u Brezovici bio osumnjičen i kasnije osuđen za silovanje jednog štićenika doma. Ravnateljica, iako je znala za slučaj, kuhara nije prijavila policiji, a i skrivala je njegov dnevnik u kojem je detaljno opisao silovanje.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara