Nove kaznene prijave protiv bivše stečajne upraviteljice B. Mazuth

Protiv bivše stečajne upraviteljice sinjske tvornice "Dalmatinke" Blanke Mazuth (56) podignute su nove kaznene prijave zbog prodaje imovine te tvrtke ispod cijene radi stjecanja protupravne imovinske koristi u dogovoru s odgovornim osobama talijanske tvrtke "La Distributice", koja je kupila "Dalmatinku".

Imovinu tvornice procijenjenu na 63 milijuna kuna prodala je za samo 3,700.000 kuna, navodi se u priopćenju splitsko-dalmatinske Policijske uprave.

Po policijskom izvješću, u kojemu se ne navodi identitet osumnjičene, kriminalističkom obradbom na zahtjev Županijskoga državnog odvjetništva, utvrđeno je da je Blanka Mazuth na temelju dogovora s talijanskim državljanima C. L. (61), G. L. (63) i L. L. (59) te 67-godišnjakom iz Glavica kod Sinja i 53-godišnjakom iz Sinja od ožujka 2002. do travnja 2003. radi stjecanja materijalne koristi za "La Distributice" i novoosnovanu tvrtku "Dalmatinka nova" u vlasništvu Talijana donijela odluku o prodaji dijela imovine "Dalmatinke" bez naznačene početne cijene, suprotno uputi stečajnog suca.

Tadašnja stečajna upraviteljica prihvatila je ponudu jedinog ponuđača, "La Distributicea", te bez odluke vjerovnika i pristanka Ministarstva vanjskih poslova prodala gotovo sve pokretnine i nekretnine "Dalmatinke" za 3,700.000 kuna, iako je ta imovina bila procijenjena na najmanje 63 milijuna kuna.

Kupoprodajnim ugovorom obvezala se i kupcu izbrisati prava upisana u korist državnih ustanova za oko 34 milijuna kuna, i to bez njihova ovlaštenja.

Tereti se i da je, ne raspisavši nov natječaj, s istim kupcem sklopila nov ugovor o prodaji još jednog dijela imovine kojim je ugovorila primopredaju zaliha robe od 21 milijun kuna za 10 milijuna kuna umanjenu svotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osumnjičenica je kazneno prijavljena zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrjede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Protiv Blanke Mazuth, koja je prije uz to imala i prezime Tuđen, i još triju osoba, među kojima i suca splitskog Trgovačkog suda koji je u međuvremenu preminuo, potkraj 2003. USKOK je podnio kaznene prijave zbog zluporaba u stečaju tvornice ferolegura "Dalmacije" u Dugom Ratu, u kojoj je također bila stečajna upraviteljica.

USKOK je sumnjiči za primanje mita od 300 tisuća eura zbog pogodovanja u prodaji nekretnina ispod stvarne cijene te da je dugoratsku "Dalmaciju" pri prodaji imovine oštetila za 463 tisuće kuna, isto onako kao i sinjsku tvornicu, pri čemu je veći dio novca, 296 tisuća kuna, doznačila na račun tvrtke u vlasništvu supruga i sina.

Tada je provela mjesec dana u pritvoru, tijekom kojih je pokušala i samoubojstvo u zatvorskoj bolnici u Zagrebu u koju je bila smještena zbog srčanih tegoba.

USKOK je u međuvremenu protiv nje i ostalih osoba obuhvaćenih tim prijavama podignuo optužnicu.

(Hina) xdstr ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara