Nove prijave za nezakonit rad u trogirskom Aciju

NAKON što je prošlog ljeta ACI marinu u Trogiru potresao skandal s prijavom zbog nezakonitog poslovanja u marini, slična je prijava prošlog mjeseca zaprimljena u Državnom inspektoratu u Rijeci gdje je zaprimljena predstavka o nezakonitom poslovanju u ACI d.d. Opatija.

Inspektorat je uz prijavu zaprimio fotografije, dnevnike poslovanja i druge dokaze iz kojih je vidljivo da je u ljetnom periodu od 2003. do 2005. godine bilo nezakonitog naplaćivanja usluga dizalice trogirske ACI marine, kao i drugih usluga koje je ta marina pružala domaćim i stranim nautičarima.

Novi dokazi kompromitiraju rad bivšeg rukovodstva ACI marine Trogir čiji je bivši direktor Ante Brodarić prošle godine prilično nenadano odlučio podnijeti zahtjev za umirovljenjem.

Spomenuti materijali navodno pripadaju istoj skupini materijala koji su prošle godine zaprimljeni u Inspektoratu, nakon čega je pokrenuta inspekcija poslovanja. Navodno se radi o dokazima za naplate usluga marine vlasnicima plovila, pri čemu navedene usluge nisu prošle kroz redovni sustav knjiženja poslovanja marine.

Procjenjuje se da je nezakonitim poslovanjem nanesena šteta tvrtki i državnom proračunu u visini nekoliko desetaka, a možda i stotina tisuća kuna.

Prema dostupnima podacima, prošle godine inspekcija u marini nije pronašla dokaze o nezakonitom naplaćivanju usluga marine, međutim znakovito je kako se uoči nove turističke sezone ponovno pojavljuju slični dokazi.

Sigurno je kako informacije o novim istragama u trogirskom Aciju ne idu u prilog toj državnoj tvrtki koja osim poslovnih interesa mora štititi i ugled Hrvatske koju će ovog ljeta posjetiti brojni strani nautičari.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara