Nove snimke užasnih američkih mučenja u Abu Ghraibu

DOK U svijetu traju prosvjedi muslimana revoltiranih pojavom karikaturama proroka Muhameda, na obzoru se rađa novi povod koji će pogodovati zaoštravanju zapadnjačko-arapskih odnosa. Riječ je o dosad neobjavljenim snimkama na kojima se vidi mučenje zatvorenika iračkog zatvora Abu Ghraib.

Snimke, koje još nisu autentizirane, prva je danas objavila australska televizija SBS, a reakcije o objavljenom materijalu se tek očekuju.

Prema prikazanom na SBS-u, čini se da zatvorenike muče američki vojnici, a radi se ubojstvima, mučenjima i seksualnim poniženjima zarobljenika.

Na jednoj snimci prikazanoj u SBS-ovoj emisiji Dateline, vidi se kako je jedan zatvorenik prisiljen masturbirati pred kamerom. Nadalje se može vidjeti kako drugi zatvorenik glavom udara u zid.

Osim video-materijala, postoje i fotografije na kojima se mogu vidjeti mrtva tijela, kao i snimci zarobljenika s teškim ranama glave i tijela.

Na nekim fotografijama, koje dosad još nisu javno objavljene, vide se i neki američki vojnici koji su osuđeni zbog mučenja u Abu Ghraibu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu su i vojnici Lynndie England i Charles Graner, kojeg je američko tužiteljstvo okarakteriziralo kao glavnog organizatora mučenja zatvorenika. 

Autori emisije "Dateline" kazali su da su fotografije predmet pravne bitke u Sjedinjenim Državama jer je Američki savez za građanske slobode (American Civil Liberties Union, ACLU) dobio pravo na fotografije prema odredbama zakona o slobodi na informaciju, ali se vlada žalila na tu odluku.

Izvršni producent Mike Carey rekao je da je Dateline dobio stotine fotografija od kojih su neke već poznate, dok druge otkrivaju nove oblike zlostavljanja.

Neke fotografije prikazuju zatvorenike u seksualno ponižavajućem činu i producenti su ocijenili da ih ne mogu prikazati u programu.

Fotografija objavljene 2004., potaknule su američke sudove da pokrenu proces protiv vojnika identificiranih na snimkama.

Međutim, glasnogovornik američkog ACLU-a, prenijela je agencija France presse, nada se da će nove snimke pojačati pritisak na vladu da sankcionira i visoke časnike, a ne samo sedmero nižerangiranih vojnika poput England, koja je osuđena na deset godina zatvora.


England i Graner

Index.hr/Hina
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara