Nove znanstvene spoznaje o pčelama

PČELE se čine smiješnim bićima: kad su ulovljene u kući ili autu, njihov navigacijski sustav kao da ne radi i zalijeću se u sve osim prozora kroz koji bi uspjele odletjeti.

Znanstvenici s Australskoga državnog sveučilišta (ANU) u Canberri znaju međutim o tome nešto više. Pčele, kako objašnjavaju, bistri su stvorovi koji točno upamte odakle je došao njihov posljednji obrok i lete u tom smjeru.

Njihov navigacijski sustav može procesuirati informacije prema mirisu, boji i čak i na udaljenosti, kazao je istraživač Mandyam Srinivasan za list The Sydney Morning Herald.

"Njuh pokreće navigacijsko pamćenje smjera i boje cvijeta - na neki način kao kad nas dašak kolonjske vode može podsjetiti na nekoga koga poznamo dugi niz godina", rekao je Srinivasan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživački tim dokazao je izvanrednu sposobnost pčela jednostavnim eksperimentom u kojem su postavili dva različita izvora hrane 50 metara od njihove košnice: u jednome je bila ružom namirisana zaslađena vodu a u drugome zašećerena vodu s mirisom limuna. Kadgod bi miris dopro unutar košnice, one bi pohrlile prema izvoru hrane. Međutim i kad hrane više nije bilo, pčele su letjele u smjeru gdje su prije nalazile hranu.

Znanstveni tim AMU-a smatra kako se njihove spoznaje mogu primijeniti na čovječanstvo i mogu voditi ka daljnjem razvoju bespilotnih letjelica i robota.

(Hina) xbvoj ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara