Novi američki veleposlanik Frank u Hrvatskoj 1. srpnja

NOVI američki veleposlanik u Hrvatskoj Ralph Frank doputovat će u Zagreb 1. srpnja kako bi preuzeo svoju dužnost, rekao je u petak predstavnik Ureda za odnose s javnošću State Deparmenta.

Nakon dolaska u Zagreb veleposlanik Frank će predati svoje vjerodajnice hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću i započeti svoju novu dužnost, rekao je za Hinu predstavnik Ureda za odnose s javnošću.

Veleposlanika Franka u Zagrebu očekuje zadaća izglađivanja trenutačno napetih bilateralnih odnosa Sjedinjenih Država i Hrvatske zbog odbijanja Hrvatske da podupre američku vojnu akciju u Iraku i da potpiše sporazum o neizručivanju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu.

Sjedinjene Države, međutim, očekuju da će prevladati bilateralne napetosti i ojačati suradnju s Hrvatskom.

Vršitelj dužnosti pomoćnika za Europu i Euroaziju američkog državnog tajnika Paul Jones rekao je u srijedu Odboru za vanjske odnose američkog Senata kako su "State Department i budući veleposlanik Ralph Frank predani pronalaženju dodatnih mogućnosti za suradnju" između Sjedinjenih Država i Hrvatske.

"Veselimo se recipročnim naporima Hrvatske za smanjivanje trenutnih bilateralnih napetosti", dodao je on.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će veleposlanik Frank inzistirati na cjelovitoj suradnji Hrvatske s Haškim sudom te jačanju napora u povratku izbjeglih Srba u Hrvatsku, što su temeljni zahtjevi Sjedinjenih Država prema Hrvatskoj. Suradnja s Den Haagom podrazumijeva i lociranje haškog optuženika generala Ante Gotovine i spremnost na suradnju u vezi mogućih novih optužnica.

Veleposlanik Frank je nedavno tijekom prisege u State Departmentu rekao da su odnosi između Sjedinjenih Država i Hrvatske dobri i najavio suradnju i pomoć u onim pitanjima gdje će biti potrebna.

Američki državni tajnik Colin Powell je istom prigodom naglasio kako je sadašnja hrvatska vlada izvela Hrvatsku iz teških vremena u obećavajuću budućnost i istaknuo suradnju Hrvatske sa Sjedinjenim Državama u antiterorističkoj koaliciji te važnost nedavno potpisane Američko-jadranske povelje o potpori Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji na putu u NATO.

Frank je karijerni diplomat u State Departmentu od 1975. i već je bio veleposlanik u Nepalu i prethodno službovao u veleposlanstvima u Varšavi i Beogradu. Posljednja dužnost na kojoj je radio je bilo mjesto direktora Ureda za razvoj i imenovanja u personalnom odjelu State Departmenta, a prethodno je bio i izvršni direktor Ureda za Bliskoistočne i jugoistočnoazijske poslove te zamjenik pomoćnika državnog tajnika u Uredu diplomatske sigurnosti.

Veleposlanik Frank je rođen u američkoj državi Washington, oženjen je Susanom Gundersen s kojom ima dvoje djece.

Sadašnji američki veleposlanik Lawrence G. Rossin, na mjestu veleposlanika u Hrvatskoj od početka 2001., otputovao je u petak iz Zagreba. On se vraća u State Department na mjesto zamjenika za jugoistočnu Europu pomoćnika državnog tajnika za Europu i Euroaziju. Taj odjel obuhvaća Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, BiH, Kosovo, Albaniju, Makedoniju i Bugarsku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara