Novi Berlusconijev teorem: Omogućit ću lakše otpuštanje radnika i tako povećati zaposlenost

Novi Berlusconijev teorem: Omogućit ću lakše otpuštanje radnika i tako povećati zaposlenost

Foto: AFP

VODEĆI talijanski sindikalisti najavili su definitivan štrajk ukoliko vlada premijera Berlusconija zaista i krene implementirati ono što je on obećao čelnicima EU-a na jučerašnjem summitu. A da bi ih uvjerio kako je ozbiljan u namjeri da pokrene anemičnu talijansku ekonomiju, Berlusconi im je obećao svašta.

Obećao je Berlusconi da će reformirati zakone o radu, ali prije svega kako bi pomogao krupnim kapitalistima i poduzetnicima. Berlusconijev plan ekonomskog oporavka Italija predviđa izmjene zakona koje omogućuju lakše otpuštanje radnika, a već je ranije određeno kako će se granica za odlazak u mirovinu pomaknuti na 67 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko vlada zaista provede obećane mjere, bez našeg pristanka, i omogući arbitrarno otpuštanje, ići ćemo u opći štrajk", rekao je predstavnik najvećeg sindikata CISL Raffaele Bonanni. Vođe ostalih sindikata rekli su da će podržati njihov stav, jer je bitno "sindikati uspostave jedinstveni front za borbu protiv takvih odluka", piše Associated Press.

Susanna Camusso, šefica lijevo orijentiranog sindikata CGIL, opovrgava tezu vlade da će takve mjere potaknuti firme da više zapošljavaju. "Ne razumijem kako see otpuštanjem može postići zapošljavanje. Mislila sam da je poanta u pokretanju ekonomiju i sudjelovanju većeg broja ljudi u stvaranju vrijednosti", kazala je.

"Poruka da će otpuštanje radnika biti lakše upravo je suprotno od onoga što nam treba", dodala je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara