Novi bizarni Pravilnik: Tipkovnica ne smije biti sjajna, a stol ne smije blještati

"UDALJENOST zaslona računala od očiju radnika ne smije biti manja od 500 mm, tipkovnica ne smije imati sjajnu površinu, radni stol ne smije blještati i mora biti izrađen od materijala koji na dodir nije hladan, ispod stola mora biti dovoljno mjesta za udobno sjedenje, radni stolac mora biti stabilan.“ - neka su od pravila novog Pravilnika o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom.

U Pravilniku koji je jučer objavljen u Narodnim novinama, između ostalog, stoji da "na radnom stolu ispred tipaka računala mora biti najmanje 100 mm slobodne površine za smještaj ruku radnika“ te da "oslonac za noge mora biti osiguran svakom radniku koji to želi i ne smije imati sklisku površinu“.

Kako u uvjete rada onih koji rade za računalom ne propisuje raniji Zakon o zaštiti na radu, namjera donošenja ovog pravilnika bila je osigurati bolje uvjete rada onima koji rade za računalom, no postavlja se pitanje tko će i kako kontrolirati navedene uvjete.

U pravilniku, kako piše Novi list, nije definirano tko bi "svakom radniku koji to želi“ trebao osigurati osigurati oslonac za noge, ili pak "najmanje 100 mm slobodne površine za smještaj ruku radnika“.

Po svemu sudeći, Pravilnik je provedbeni propis Zakona o zaštiti na radu prema kojem je, pak, za sav nadzor nadležna inspekcija rada. Prema zakonu iz 1996., za sva eventualan kršenja zakona inspekciju rada trebao bi obavijestiti povjerenik za zaštitu na radu unutar poduzeća, odnosno odbor za zaštitu ako se radi o poduzeću koje zapošljava više od od 250 osoba, ako se prethodno ocijeni da su ugroženi život i zdravlje zaposlenika.

Pravilnikom nisu određene kazne koji će poslodavci plaćati ako se, primjerice ustanovi da radnik na radnom stolu nema dovoljno slobodnog mjesta za ruke. Prema Zakonu o zaštiti na radu, predviđene su kazne od 10.000 do 40.000 kuna za poslodavca koji krši zaštitu na radu. Malo je vjerojatno da bi se takve kazne mogle plaćati ako je nekomu, na primjer, tko sjedi za računalom neudoban stolac ili stol ima površinu koja blješti.

Poslodavci, nalaže Pravilnik, kroz iduće dvije godine trebaju izraditi "procjenu opasnosti za sva radna mjesta, imajući u u vidu moguće opasnosti od narušavanja zdravlja radnika".

Omogućene su im četiri godine, počevši od jučer, da, ukoliko to radnici traže, osiguraju tražene uvjete. Primjerice, tipkovnicu bez sjajne površine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara