novi broj Europskoga glasnika istražuje ´new age´

Sedmi broj ´Eropskog glasnika´ istražuje globalno razgrananu, sveobuhvatnu misao Novoga doba (New age) o kojoj se teorijski ne zna mnogo, a istodobno svuda zapažamo njezinu nazočnost te suptilno širenje putem medija, tvserija, filmova, glazbe i navlastito Interneta.

O ´New ageu - novom totalitarizmu´, uz ine, u Europskom glasniku - časopisu Društva hrvatskih književnika, pišu Michel Lacroix, francuski profesor filozofije, Marie-Jeanne Ferreux, francuska sociologinja, koja smatra da su New age i Internet povezani - dijele iste ciljeve: stvoriti međusobno povezan svijet te Jean Vernette, teolog, stručnjak za pitanja sekta.

Osim njihovih objavljeni su i tekstovi najvažnijih zagovaratelja New agea - (uz preteču Emersona) Marilyn Ferguson, Davida Spanglera.

Zamah New age, pokreta koji je šezdesetih godina prošloga stoljeća nastao u Kaliforniji, kako ističe Lacroix, u Francuskoj je od kraja 80-ih spektakularan.

Oko deset posto prihoda nakladništvu osiguravaju knjige New agea. Autobiografija jedne od zvijezda pokreta, američke glumice Shirley MacLaine, prodana je u deset milijuna primjeraka u SAD-u. U Francuskoj je ´Alkemičar´ Paula Coelha doživio začudan uspjeh. Ta tipična knjiga New agea izdana je u 800 tisuća primjeraka, piše Lacroix i ističe kako Novo doba govori učinkovito, a njegove su ideje jednostavne i umirujuće.

Prava opasnost od Novog doba je u holističkoj paradigmi, smatra Lacroix.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Novo doba je misao o totalitetu i jedinstvu i stoga je prijetnja čovjeku´, ističe on. Kaže kako je totalitarizam dvaput pogodio 20. stoljeće, a ponovno se javlja, zaodjeven u Novo doba, u do sada nepoznatom i možda najopsanijem obliku.

Cvjetanje New agea na tržištu bivše komunističke Europe kao nove sinkretičke religioznosti iskazuje se kao jaka konkurencija kršćanstvu. Čak se čini da je kršćanstvu lakši neprijatelj bio ateizam nego ideologije koje se koriste jednim dijelom kršćanskog nasljeđa i reinterpretiraju ga na svoj ne-kršćanski način, upozoravaju priređivači Europskog glasnika.

Lacroix smatra kako je Novo doba oprječno idealu slobodnog i racionalnog čovjeka, ono ugrožava kulturna bogatstva koja je naša civilizacija stjecala više od dva tisućljeća. Plimi ideologije Novog doba možemo se oduprijeti odgojem, koji teži stvaranju slobodnih ljudi, svjesnih svoje osobnosti, koji poštuju druge i vode brigu o blagostanju i pravdi, dodaje.

U predstavljanju Europskoga glasnika 14. velječe u ´Mimari´ sudjelovat će Alain Finkielkraut, Dražen Katunarić, glavni urednik, Kruno Lokotar i Žarko Paić.

U početku veljače predsjednik Papinskoga vijeća za kulturu kardinal Poul Poupard predstavio je dokumenet: ´Isus Krist donositelj vode žive. Kršćansko promišljanje o New Ageu´. Tom prilikom on je istaknuo kako je fenomen New Agea jedan od najžurnijih izazova kršćanske vjere.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara