Novi dokaz globalnog zatopljenja: Zbog blage zime topi se led na Arktiku

Novi dokaz globalnog zatopljenja: Zbog blage zime topi se led na Arktiku

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP

NJEMAČKI oceanografski stručnjak potvrdio je kako je ova zima na Arktiku bila blaga te će se zbog toga topiti led.

Dok je u većem dijelu Sjeverne Europe i SAD-a zima bila brutalno hladna s mnogo snijega, na Arktiku je bila iznenađujuće blaga, što znači da su ledene sante manje te bi se velike ledene površine u ljetnoj sezoni mogle otopiti. "Ovo se ne može opisati kao hladna zima na Arktiku, ni po površini koju je obuhvatila, a ni po trajanju", kazao je specijalist za proračune o ledu Ruediger Gerdes, pišu svjetski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Topljenje leda je pokazatelj globalnog zatopljenja 

Topljenje leda smatra se jednim od pokazatelja globalnog zatopljenja. Zbog toga topljenja moglo bi se dogoditi da more potopi dijelove Kanade i Rusije. Prošloga ljeta je površina leda na Arktiku znatno pala ispod 7 milijuna četvornih kilometara. Ovi podaci o količini leda na Arktiku prate se satelitski od 1979. godine.

Najmanja razina leda bila je 2007. godine i iznosila je samo 4,1 milijun četvornih kilometara te se slabo povećala u protekle dvije godine. Očekuje se da će i ove godine površina pod ledom pasti. "Ne može se pretpostaviti da će se količina leda povećati više nego što se povećala prošlog ljeta zato što su temperature bile relativno visoke", zaključio je Gerdes.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara