Novi dokazi mogli bi riješiti tajnu Amundsenove smrti

KOMAD drveta i ribička karta mogli bi riješiti 75 godina staru zagonetku smrti norveškog istraživača Roalda Amundsena u avionskoj nesreći na Arktiku.

Amundsen, koji je 1911. godine postao prvim čovjekom koji je došao do Južnog pola u povijesnoj utrci s Britancem Robertom Falconom Scottom, nestao je 18. lipnja 1928. godine u padu njegova hidroaviona tijekom akcije spašavanja jednog talijanskog istraživača.

Potaknuta novim dokazima, Norveška razmatra mogućnost slanja podmornice koja bi potražila olupinu zrakoplova u blizini otoka Bear u ledenim vodama Sjevernog Atlantika na dubini od oko 200 metara.

"Pronašli smo kartu i najvjerojatnije nešto što bi mogao biti dio zrakoplova", rekao je Per Arvid Pettersen iz Zrakoplovnog muzeja u Bodoeu. "Istraživanje podmornicom moglo bi početi najranije idućeg proljeća", dodao je.

Ministar u norveškoj vladi Svein Ludvigsen rekao je da je povijesni zadatak Norveške otkriti sudbinu jednog od njezinih najslavnijih sinova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Amundsen je dočekan kao heroj po povratku sa Južnog pola, dok su se Scott i članovi njegove ekipe smrznuli u blizini obala Antarktike.

Početkom godine, stručnjaci su pronašli kartu s jedne norveške ribarice na kojoj je označeno mjesto sjeverno od otoka Bear, gdje je posada uočila veliki plutajući objekt prije nego je potonuo u morske dubine.

Pettersen je rekao da opis objekta odgovara krilu Amundsenova zrakoplova Latham 47, te da nema podataka o drugim potonulim zrakoplovima ili brodovima u tom području.

Stručnjaci su došli i u posjed komada drveta, koji bi mogao biti dijelom krila ili nosa zrakoplova, a kojega je još 1964. godine slučajno pronašao jedan ribar.

Amundsen, koji je 1925. godine bio u zrakoplovu na letu iz Norveške prema Aljasci, nestao je tijekom akcije spašavanja Talijana Umberta Nobila, čiji se zrakoplov srušio na led kod Svalbarda.

Norveška je ubrzo nakon njegova nestanka pokrenula opsežnu potragu, no na odvojenim lokacijama tragači su uspjeli pronaći samo spremnik za gorivo i nekoliko manjih ostataka, ne uspjevši odrediti točno mjesto pada zrakoplova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara