Novi dokazi o postojanju piramida u BiH

Novi dokazi o postojanju piramida u BiH

KAKO doznajemo iz "Zaklade Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", prema instrumentima ASTER na satelitu Terra, koji je u Zemljinoj orbiti od 1999. godine, postoje nove potvrde o Bosanskoj dolini piramida u Visočkoj kotlini.

Dr. Amer Smailbegović analizirao je rezultate termalne inercije te zaključio da brda Visočica "piramida Sunca", Plješevica "piramida Mjeseca" i jos dva uzvišenja predstavljaju "anomalije".

"Ova uzvišenja se hlade brže od okoline što se i može očekivati od vještačkih struktura. U njima su prisutni materijali manje gustoće, veće poroznosti, te unutrašnje šupljine i prolazi, što utiče na ubrzani gubitak topline." - kazao je dr. Smailbegović.


Satelitska snimka Visočke kotline - tri veće anomalije
pravilnih trouglastih strana (A1, A2 i A3)

Prema geološkim izvještajima potvrđeno je postojanje ljudskom rukom obrađenih kamenih blokova koji oblikuju piramidalnu građevinu.
Indikativno je da je Visočica, kao i ostale tri strukture, pravilno orijentirana prema stranama svijeta, što je karakteristika za gradnju piramida.

Ukoliko bi se otkrila i treća piramida, "Piramida bosanskog zmaja" te eventualno četvrta, potvrdilo bi se da se radi o najvažnijem arheološkom nalazištu u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Termalni satelitski snimci prikazuju “anomalije”, odnosno vještačke strukture u kvadratićima

Uskoro će se formirati Zaklad koja će okupiti najuglednije svjetske povjesničare, antropologe i arheologe koji će provesti istraživanja na međunarodnom nivou. Kako najvljuje predsjednik Upravnog odbora Zaklade, Semir Osmanagić, stručnjacima će se pridružiti i arheolozi iz SAD-a, Australije i Austrije.

Radovi će trajati od sredine travnja do početka studenog ove godine.

Internet stranice Zaklade bit će puštene u rad 16. siječnja na adresi www.piramidasunca.ba.

S.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara