Novi dokazi: Talijanski ledeni čovjek umro nakon borbe?

TALIJANSKI pretpovijesni ledeni čovjek poznat kao Otzi možda je skončao život na Alpama nakon što je u borbi pogođen strijelom u leđa, pokazuju novi DNK dokazi.

Na Otziju, koji je pet tisuća godina ležao u ledenjaku na sjeveru Italije prije nego što je otkopan, pronađeni su tragovi krvi ukupno četiri osobe, kazao je molekularni arheolog Tom Loy.

Otzi je, uz tragove tuđe krvi, imao i posjekotine na rukama, zapešćima i području rebara karakteristične za obranu, kazao je znanstvenik nakon obavljene DNK analize.

Loy, inače predavač na sveučilištu Brisbane, putovao je na sjever Italije kako bi obavio istraživanja.

"Vjerojatno je bio u borbi 24 do 48 sati prije nego je umro", kazao je Loy. "Mislim da među ostalim možemo zaključiti da je istom strijelom pogodio barem dvije osobe, vadeći je nakon toga iz žrtava, da bi nakon toga ciljao i promašio."
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loy je u srpnju uzeo uzorke krvi s Otzijevih strijela, noža i odjeće i utvrdio da je riječ o krvi četiri različite osobe, ne uključujući samog Otzija.

Otzi je najstarija mumija ikad otkrivena. Pronađena je na talijanskom dijelu Alpa 1991. godine gotovo savršeno očuvana. Otzi je bio odjeven u odjeću od kože i trave, a imao je bakrenu sjekiru, luk i strijele što govori da je bio lovac.

U njegovu ramenu pronađen je vrh strijele što znači da smrt nije nastupila samo smrzavanjem na Alpama, nego ga je prije toga pogodio drugi lovac.

Australski znanstvenik zaključio je po tragovima krvi na Otzijevim leđima da je možda neko vrijeme nosio ranjenog suputnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara