Novi glavni tajnik UN podržava smrtnu kaznu

BAN KI-MOON, novi glavni tajnik UN, je usprkos službenog stava vlastite organizacije o nužnosti ukidanja smrtne kazne, izjavio kako drži kako je to pitanje u isključivoj nadležnosti suverenih država.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i protivnici smrtne kazne su šokirane i razbješnjene, s obzirom da je njegov prethodnik Kofi Annan bio poznat kao vatreni zagovornik ukidanja smrtne kazne, a taj je stav službenu potvrdu našao i u izostanku te krajnje mjere u statutima UN-ovih sudova za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi.

Bivši južnokorejski ministar vanjskih poslova, koji je na dužnost stupio 1. siječnja ove godine, je te stavove iznio kada su ga upitali za mišljenje o pogubljenju Sadama Huseina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sadam Husein je počinio okrutne i neopisive zločine protiv svog naroda i trebalo bi se sjetiti njegovih žrtava", rekao je glavni tajnik UN i dodao kako je primjena smrtne kazne suvereno pravo svake države.

Michele Montas, Banova glasnogovornica, je naknadno pojasnila kako je riječ o "osobnom stavu" glavnog tajnika po pitanju smrtne kazne.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara