Novi guverner Schwarzeneger više neće glumiti; Austrija u deliriju

Novi guverner Schwarzeneger više neće glumiti; Austrija u deliriju
KANDIDAT republikanaca Arnold Schwarzenegger u utorak je izabran za novog guvernera Kalifornije, najbogatije i stanovništvom najbrojnije američke savezne države, nakon što su birači odlučili uskratiti povjerenje dosadašnjem prvom čovjeku "Golden Statea", demokratu Grayu Davisu.

"Večeras slavimo, ali nas već sutra očekuje težak posao", izjavio je svojim engleskim s prepoznatljivim germanskim naglaskom novopečeni guverner nakon uspješnog završetka dvomjesečne kampanje koju je, u skladu s "Terminatorom", svojim dosad uvjerljivo najpoznatijim obličjem, vodio pod motom "uništenja" svega što mu se ne sviđa, osobito zastrašujućeg deficita od 38 milijardi dolara.

"Pogledajte što vam pojavljivanje u mojoj emisiji može donijeti", rekao je voditelj Schwarzeneggerove proslave u hotelu Century Plaza u Los Angelesu poznati američki voditelj TV talk-showa Jay Leno, u čijoj je emisiji prije dva mjeseca glumac najavio svoju kadidaturu za guvernera.

Sam je izbor hotela možda indikativan za političke ambicije Arnolda Schwarzeneggera, koji je tek drugi glumac u visokoj američkoj politici ikada. Prvi je bio Ronald Reagan, koji je 1980. upravo u hotelu Century Plaza proslavio ulazak u Bijelu kuću, prema kojoj je politički put počeo - izborom za guvernera Kalifornije 1967.

Tko zna nije li taj događaj bio prekretnicom u životu mladog austrijskog bodybuildera da se godinu poslije, 1968., odluči otputiti u SAD i ne tako dugo nakon toga postati glumcem.

"U ovu sam državu došao bez ičega; sve što imam dugujem Kaliforniji i sad je na meni red da uzvratim na isti način", rekao je na proslavi 56-godišnji Schwarzenegger.

S izuzetkom kratkotrajnog položaja savjetnika za sport i tjelesni odgoj tadašnjeg američkog predsjednika Georgea Busha 1989., jedini je doticaj s politikom najpoznatiji akcijski glumac na svijetu dosad imao u brojnim, često i krvavim, filmskim obračunima s korumpiranim predstavnicima vlasti, koji su nerijetko stajali s "pogrešne" strane plemenitih pobuda Terminatora, Predatora, Conana i inih mitskih junaka koje je utjelovljavao.

Jedna od Schwarzeneggerovih uloga je i ona filmskog junaka koji se suočava sa stvarnim svijetom, na što su javno upozoravali oni Kalifornijci koji su se javno protivili mogućnosti njegova izbora, ukazujućići na činjenicu da kvalifikacije koje je mogao steći kao nemilosrdni kiborg-ubojica iz budućnosti... umirovljeni komandos koji se mora još jednom aktivirati kako bi spasio otetu kćer... specijalac koji se u srcu Južne Amerike bori s čudovišnim alienom... zakleti neprijatelj čovjeka-šišmiša... policajac koji je Sotonu "poslao" natrag u pakao i spriječio smak svijeta... nisu baš odgovarajuće za mjesto guvernera najbogatije američke savezne države.

Odnosno da su to još manje sposobnosti koje je iskazivao kao brat blizanac patuljastog Dannyja De Vita, policajac na tajnom zadatku u dječjem vrtiću ili prvi trudni muškarac na svijetu, a osobito kao super-špijun koji vodi dvostruki život ili tajni agent kojemu je izbrisano sjećanje.

No, ako to i brine neke među 35 milijuna stanovnika Kalifornije, sigurno ne smeta Austrijancima, koji su u deliriju zbog izbora njihova sunarodnjaka na čelo američke "zlatne države".

Čestitke Schwarzeneggeru stižu sa svih strana, na čelu s najvišim austrijskim političkim vodstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Svi smo ponosni na vas", poručio je predsjednik Thomas Klestil čovjeku koji će upravljati zemljom koja je pet puta veća i ima četiri puta više stanovnika od Austrije.

"Bio je svjetski prvak u bodybuildingu, svjetski poznat glumac, a ubuduće će voditi jednu od najvažnijih saveznih američkih država. Uvjereni smo da će uspjeti izvući Kaliforniju iz krize", rekao je austrijski kancelar i vođa Narodne stranke Wolfgang Schuessel.

Kancelar je izbor novog kalifornijskog guvernera ocijenio i "velikom reklamom" za Austriju, jer Schwarzenegger "nikad nije zaboravio svoje austrijske korijene".

Ministrica vanjskih poslova Benita Ferrero-Waldner izrazila je "oduševljenje" Schwarzeneggerovim izborom, napomenuvši kako bi Kalifornija, da je samostalna zemlja, zbog svojeg bogatstva bila članicom G-8 i odmah pozvala novog guvernera u službeni posjet Austriji.

"Radovalo bi me kad bih imala priliku primiti u službeni posjet Austriji guvernera Schwarzeneggera", izjavila je u prvoj službenoj reakciji Beča nakon izbora.

Svoje oduševljenje izrazila je i guvernerka austrijske pokrajine Štajerske, iz čijeg je gradića Thal-bei-Graza Schwarzenegger rodom.

"Pobijedio je naš čovjek. Njegova je pobjeda djelomično i pobjeda Austrije", rekla je u Grazu Waltraud Klasnic.

"Sunce više neće nikad zaći nad Austrijom, jer kad zađe nad Bečom, izaći će nad (glavnim gradom Kalifornije) Sacramentom, u kojem Arnold odsad vlada", rekla je Klasnic.

"Mozart više nije najslavniji Austrijanac na svijetu; odsad je to Arnold Schwarzenegger", ustvrdio je direktor Turističkog ureda Graza Dieter Hardt-Stremayr.

No svoje su oduševljenje iskazali i obični stanovnici Graza, grada čijem je nogometnom stadionu prije nekoliko godina nadjenuto ime najpoznatijeg Grazera svih vremena, koji su počeli slaviti još sinoć, mnogo prije prvih objavljenih procjena. U "Zvijezdi", jednom od najpopularnijih noćnih klubova, organizirana je "Guvernerova zabava" na kojoj su "Schwarziejevi" prijatelji i poznanici, ali i drugi građani, cijelu noć ispijali "Guverenerov koktel", navijajući za "svojeg" kalifornijskog guvernera.

Na izvanrednim izborima sudjelovalo je oko 60 posto birača, a nakon polovice prebrojanih glasova dosadašnjem guverneru Davisu nepovjerenje je iskazalo 55 posto birača, čime je on postao tek drugi guverner jedne savezne države koji je prije isteka mandata smijenjen s dužnosti. Među kandidatima za novog guvernera Kalifornije uvjerljivo, s 45 posto glasova, vodi Schwarzenegger, a njegov najveći protivnik, demokrat Cruz Bustamante, skupio je 32 posto potpore.

Krajnji rok za službenu objavu rezultata je 15. studenoga, pa će novu dužnost Schwarzenegger vjerojatno preuzeti u prosincu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara