Novi haški optuženici: Čermak i Markač

Novi haški optuženici: Čermak i Markač

HAŠKO tužiteljstvo u sudsku je proceduru uputilo zahtjev za izmjenu optužnice protiv generala Gotovine, pri čemu su u optužnici kao suoptuženici dodani generale Ivan Čermak i Mladen Markač, piše Jutarnji list.

Sad je na Sudu da potvrdi izmijenjenu optužnicu i dostavi je hrvatskim vlastima, a Jutarnji list dodaje kako se u krugovima oko ICTY-a spominje i ime Davora Domazeta kao potencijalnog optuženika.

Iako se general Čermak prije šest godina razgovarao sa istražiteljima Haškog suda i odgovorio na sva njihova pitanja, pa je uvrštavanje njegovog imena na optužnicu svojevrstan presedan, špekulira se kako Haag proširenjem optužnice na Čermaka i Markača, koji je u dva navrata davao iskaz haškim istražiteljima želi izvršiti dodatni pritisak na generala Gotovinu, kojeg u Haagu žele vidjeti što prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu bi glavna haška tužiteljica Carla del Ponte trebala govoriti u Bruxellesu, a njezin se govor u Hrvatskoj iščekuje s velikim zanimanjem, naročito nakon nedavnog poboljšanja odnosa na relaciji hrvatska Vlada - tužiteljstvo ICTY-a.

Del Ponte će se u Bruxellesu sastati sa visokom predstavnikom EU za vanjsku politiku Javierom Solanom i predstavnicima u Europskoj komisiji, kao i sa novim glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom. No, prema informacijama Jutarnjeg lista glavna haška tužiteljica neće odustati od stava koji je određen pitanjem generala Gotovine, na što ju obavezuje i rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Jutarnji list od diplomata u Haagu doznaje kako je Nizozemska i Velika Britanija ostati čvrsti u svom stavu da neće ratificirati SSP, te da će ponovo inzistirati na Gotovininoj predaji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara