Novi južnokorejski predsjednik poziva SAD na dijalog sa Sjevernom Korejom

NOVOIZABRANI južnokorejski predsjednik Roh Moo Hyun pozvao je u petak SAD da se aktivno uključi u razgovore sa Sjevernom Korejom u pokušaju da se riješi nuklearna kriza.

´Trebamo riješiti sjevernokorejsko nuklearno pitanje kroz dijalog i ja mislim da je to moguće´, rekao je Roh na sastanku vodećih američkih i europskih poslovnih ljudi.

Roh je izrazio zabrinutost zbog ranijih nagađanja o američkom napadu na komunističku Sjevernu Koreju i rekao da nema razloga za preveliku brigu glede nuklearnog pitanja.

Prema njegovim riječima, posljednje protuameričke demonstracije u Južnoj Koreji poziv su na potrebu uspostave zrelijih odnosa.

On smatra da je Sjeverna Koreja spremna otvoriti se i provesti reforme jer nema druge opcije.

Roh je najavio da će, čim je prije moguće, nakon službenog stupanja na dužnost predsjednika, otputovati u SAD kako bi razgovarao s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom o sjevernokorejskom nuklearnom pitanju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Želim zatražiti od SAD da se aktivno uključe u dijalog sa Sjevernom Korejom´, istaknuo je.

Roh, koji će stupiti na dužnost 25. veljače, obvezao se da će nastaviti politiku otvaranja prema susjednoj komunističkoj Koreji (´sunshine policy´) kakvu je provodio odlazeći predsjednik Kim Dae Jung. Također je rekao da je protiv primjene sankcija kojima bi se činio pritisak na Sjevernu Koreju.

A Kim Young-sam, koji je bio predsjednik u vrijeme prve sjevernokorejske nuklearne krize, podsjetio je u petak da se usprotivio američkim planovima 1994. za napad na nuklearno postrojenje u Yongbyonu, središtu navodnih sjevernokorejskih napora za izgradnju nuklearnog oružja.

´Oštro sam se usprotivio ideji da se napadne područje Yongbyona´, rekao je u petak Kim novinarima u Seulu.

´Došlo bi do ogromnog broja žrtava i na Jugu i na Sjeveru i taj bi napad jako naškodio našem gospodarstvu´, kazao je Kim (75), koji je sada u mirovini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara