Novi karlovački župan Nedjeljko Strikić

Za novog župana Karlovačke županije Županijska je skupština danas izabrala Nedjeljka Strikića (HDZ), a dosadašnjeg župana Vladu Jelkovca, koji je prošlog tjedna postao zastupnikom Hrvatskog sabora, razriješila je dužnosti.

Novi je župan izabran glasovima vijećnika vladajuće koalicije HDZ-a, DC-a, HSLS-a i HČSP-a, potpomognutih HSS-om.

Novi župan je na istoj sjednici predložio djelomično izmijenjen sastav Županijskog poglavarstva, koji je također izglasan.

Za izbor novog župana i novog Poglavarstva nisu glasali SDP-ovi vijećnici. Razlog nije, rekao je u ime SDP-ovog kluba Stjepan Mikulandrić, neprihvaćanje Nedjeljka Strikića kao osobe, nego SDP na taj način protestira zbog marginaliziranja svog položaja u Županijskoj skupštini, unatoč drugačijem postizbornom dogovoru 2001. godine.

Novi župan Nedjeljko Strikić je u nastupnom obraćanju rekao da mu neće biti lako nakon Vlade Jelkovca koji je u 7,5 godina, koliko je bio župan, postavio visoke standarde, kakve nije postigla ni jedna županija u Hrvatskoj.

Vlado Jelkovac zahvalio se nakon razrješenja rekavši da je ponosan ako u uspjesima Županije ima i dio njegoe zasluge.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jelkovac je posato zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru umjesto Nevena Jurice, koji je otišao na veleposlaničko mjesto u SAD.

Vijećnici SDP-a su tijekom sjednice održali konferenciju za novinare na kojoj su ustvrdili da prema članku 6 Zakona o izboru predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nije moguće obaviti sva razrješenja i izbore koja su danas obavljena.

Rekli su također da je neprihvatljivo da je MUP smijenio načelnika PU karlovačke bez da je zatražio mišljenje Skupštine i predstavio svog kandidata. Vijećnici SDP-a su podsjetili da su na posljednjoj sjednici vijećnici pozicije i opozicije izrazito pohvalili izvješće o radu PU karlovačke u 2003. godini i načelnika Zvonimira Vnučeca osobno.

"A sada se on mijenja bez našeg mišljenja, čak i bez naknadnog protesta ove Skupštine", rekao je Mikulandrić, pitajući se kakva je poruka javnosti kada nakon nekoliko godina uspješnog rada čovjek izgubi položaj.

(Hina) xvh yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara