NOVI KIKIRIKI S MANJE ALERGENA, ALI LOŠIJEG OKUSA
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znanstvenici bi mogli proizvesti kikiriki koji ne bi izazivao po život opasne alergije, ali bi bio manje ukusan. L
Na kikiriki su alergični milijuni ljudi, a istraživači pretpostavljaju da dozrijevanje, sušenje i prženje povisuje razinu alergena, piše New Scientist.
No, problem je u tome što kikirikiju poseban okus daje baš velik broj proteina i šećera koji su i glavni krivci za alergije.
"Sve je to pitanje trgovine. Nedozreo kikiriki ima loš okus", rekao je Si-Yin Chung iz istraživačkog centra američkog Ministarstva poljoprivrede u New Orleansu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je otkrio da u svakoj fazi proizvodnje, u kojoj se obogaćuje okus kikirikija, nastaju novi sastojci koji povećavaju opasnost za alergične osobe.
No, Si-Yin se nada da će otkriti tehnologiju kojom bi se spriječio lošiji okus "neškodljivog" kikirikija. Tako primjerice, sušenje kikirikija na temperaturi ispod 60 stupnjeva Celzija ne stvara nove alergene, piše New Scientist.
(Hina) bcav dgk
Na kikiriki su alergični milijuni ljudi, a istraživači pretpostavljaju da dozrijevanje, sušenje i prženje povisuje razinu alergena, piše New Scientist.
No, problem je u tome što kikirikiju poseban okus daje baš velik broj proteina i šećera koji su i glavni krivci za alergije.
"Sve je to pitanje trgovine. Nedozreo kikiriki ima loš okus", rekao je Si-Yin Chung iz istraživačkog centra američkog Ministarstva poljoprivrede u New Orleansu.
No, Si-Yin se nada da će otkriti tehnologiju kojom bi se spriječio lošiji okus "neškodljivog" kikirikija. Tako primjerice, sušenje kikirikija na temperaturi ispod 60 stupnjeva Celzija ne stvara nove alergene, piše New Scientist.
(Hina) bcav dgk
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati