Novi kontigent presretača na hrvatskim cestama

Novi kontigent presretača na hrvatskim cestama

VRHUNAC turističke sezone, kada je promet na hrvatskim prometnicama najgušći, MUP će dočekati spreman. Dolazak nove pošiljke presretača vrijedne preko pola milijuna eura stvar je formalnosti. U ponedjeljak će, nakon svečane primopredaje, nova vozila biti upućena u policijske postaje diljem Hrvatske.

Utrka, dakle, počinje sa zadnjim danom mjeseca srpnja. Pobjednik je poznat, pa nam preostaje samo izmjeriti vrijeme koje je potrebno da se prestižna pojačanja isplate. Preciznije rečeno naplate, jer elitne postrojbe prometne policije znaju itakako dobro puniti državni proračun.

No, tucet novih automobila sasvim će sigurno pridonijeti i učinkovitosti policije u njihovom svakodnevnom radu i preventivnim aktivnostima, a sve s ciljem povećanja sigurnosti na cestama.

Za razliku od dosadašnje prakse kad su za presretače birane sportske izvedbe limuzina niže srednje klase poput Ford Mondea ST220 ili Honde Accord Type R, u MUP-u su s novom pošiljkom "okrenuli ploču".


Njemački organi reda vjerni su BMW-u

Hrvatske "Cobre" više ne zaostaju za zapadnim kolegama osjetno bogatijeg budžeta. Naime, čak pola od 12 novih presretača su Mercedesi, i to C-klase u izvedbi 320 CDI. Preciznije, radi se o Mercedesovoj limuzini pokretanoj 3.0 V6 dizelskim motorom koja razvija 224 KS i 415 Nm, a do 100 km/h stiže za 8,1 sekundi. Pretpostavimo li da se nije štedjelo, tj. da se radi o izvedbi sa 7G-TRONIC automatikom, ubrzanje je još bolje, 6,9 sekundi. Naravno, nakon što se policajci naviknu na taj mjenjač.


Mercedes u svojoj ponudi ima nekoliko "policijskih" modela

Drugi najbrojniji model je BMW serije 3 u, pogađate, 330d izvedbi. Prevedeno, opet 3.0 šest-cilindarski dizelski motor, ali redne konfiguracije slaganja cilindara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Performanse su bolje no u Mercedesa, 330d ubrza do 100 km/h za 6,6 sekundi i postiže maksimalnih 250 km/h. I na kraju tu su još dvije Škode Superb, najprestižniji model u Škodinoj ponudi.

Po svemu sudeći, ovaj put nije odabir pao na nemetalik plavu boju. Naime, postojeći plavi Škodin presretač jedini je Superb te boje na hrvatskim cestama i samim time itekako uočljiv.

Kako nam mjerodavni u MUP-u nisu znali reći o kojim se točno izvedbama radi, možemo zasad navesti tek okvirne cijene. U prva dva slučaja (Mercedes C320 CDI i BMW 330d) automobili u serijskoj izvedbi stoje oko 50.000 eura, dok je "Superbica" (najvjerojatnije V6 TDI) nešto jeftinija.


Nakon "CBR-ki" MUP će nabaviti i 70 BMW-ovih motocikala

No, to nije sve. U okviru plana obnove voznog parka još se nalazi 70 novih motocikala marke BMW, te 22 kombi vozila za obavljanje očevida. Ukupna gledano, nabavljena prometala stajala su oko 22 milijuna proračunskih kuna.

Više informacija bit će poznato u ponedjeljak kada će ministar unutarnjih poslova, g. Ivan Kirin uručiti Policijskim upravama nova vozila. Nama samo preostaje da se nadamo kako policijski službenici neće pokleknuti pred "limenim" prestižom, već revno raditi svoj posao.

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara