Novi lijek smanjuje rizik od infarkta i moždane kapi za 80 posto

LONDONSKI liječnici mogli bi Britancima starijim od 55 godina uskoro početi davati novi lijek protiv bolesti srca i krvožilnog sustava, od kojih u zapadnim zemljama obolijeva gotovo svaki drugi stanovnik.

Ta tzv. polipilula sadržavat će šest tvari za prevenciju infarkta i moždanog udara, a prema procjenama znanstvenika, godišnje moglo bi biti spašeno 200 tisuća Britanaca. Lijek bi se mogao početi proizvoditi za pet godina, a tada će biti i temeljito ispitan, objavio je British Medical Journal.

Nicholas Wald i njegove kolege iz instituta za preventivnu medicinu Wolfson obavili su više od 750 kliničkih testova šest tvari. Na temelju rezultata tih ispitivanja znanstvenici su zaključili da bi kombinacija određenih tvari mogla rizik od srčanih i krvožilnih bolesti smanjiti za 80 posto.

Među tim tvarima su aspirin, folna kiselina, sredstvo za smanjenje masnoća u krvi, te tri tvari protiv visokog tlaka. Polipilula bi trebala sadržavati malene doze tih tvari zbog čega znanstvenici računaju na mali broj nuspojava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, novi lijek ne znači dozvolu za nezdrav život, upozoravaju znanstvenici dodajući da se ne smiju zanemariti opasnost od gojaznosti, nedovoljnog kretanja i pušenja.

Osim toga, novi se lijek mora najprije temeljito ispitati, kako bi se mogla utvrditi njegova stvarna učinkovitost te nuspojave.

(Hina) kt dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara