Novi lijek za astmu od ovoga mjeseca na listi lijekova

NOVI lijek protiv astme Seretide, nalazi se od svibnja na listi lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Seretide, farmaceutske tvrtke GlaxoSmithKline, čini kombinaciju dvaju lijekova koja su astmatičari dosad uzimali zasebno, ali više puta dnevno u različitim dozama. Seretide sadrži bronhodilatator i inhalacijski kortikosteroid koji utječu na smanjenje upalnog procesa i širenje bronha.

Lijek se koristi oralnom inhalacijom odgovarajuće doze lijeka dva puta dnevno, a mogu ga koristiti i djeca starija od četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jednogodišnje iskustvo primjene Seretidea u Hrvatskoj pokazalo je da taj lijek, zbog sastava i jednostavnosti upotrebe, znatno poboljšava kvalitetu života astmatičara, ocijenila je na predstavljanju novoga lijeka predstojnica Klinike za pulmologiju u Klinici za plućne bolesti Jordanovac Fadila Pavičić.

Voditelj Pulmološkog odjela Interne klinike KB-a Sestre milosrdnice Neven Tudorić ističe kako će na terapiju Seretideom moći prijeći 30 do 40 posto astmatičara, dok će se kod blažih oblika astme i dalje primjenjivati dosadašnji lijekovi.

Lijek je uspješno primjenjiv i kod liječenja astme u djece, gdje je osmomjesečno praćenje 80 djece pokazalo 30 postotno poboljšanje slike bolesti te omogućilo potpunu kontrolu nad bolešću, rekla je voditeljica Odjela za respiratorne bolesti djece u KB-u Sestre milosrdnice Eva Verona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara