Novi list u posjedu tajnog ugovora Deutsche Telekoma i Vlade

PRILIKOM prodaje posljednjeg paketa dionica HT-a u listopadu 2001. godine hrvatska država obvezala se Deutsche Telekomu nadoknaditi sve gubitke, troškove ili štetu koju bi HT mogao pretrpjeti dođe li do kakve promjene telekomunikacijskih propisa prije 18. listopada 2005. godine, saznaje Novi list koji je došao do tajnog ugovora koji je država sklopila s DT-om.

Ta prava zagarantirana su HT-u u zamjenu za 500 milijuna eura koliko je DT platio za 16 posto dionica koje su mu osigurale većinsko vlasništvo

Tzv. "Okvirnim ugovorom" hrvatska se država obvezala da će do 31. prosinca 2005. godine svakom novom operateru u nepokretnoj mreži nametnuti obvezu minimalnog ulaganja u iznosu od 50 milijuna eura. Iako već krajem ove godine istječe zadnji monopol HT-a na nepokretnu telefonsku mrežu, ovom obvezom je, piše Novi list, osigurano da ulazak konkurencije bude što teži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tajnim ugovorom Nijemcima se zagarantiralo kako će do 17. listopada 2005. godine imati pravo na polugodišnji rebalans tarifa u iznosu do 50 posto povećanja dopuštenog režimom kontrole tarife u skladu s Dodatkom 2. Ugovora o fiksnoj koncesiji.

U slučaju da Agencija za telekomunikacije odbije dati suglasnost za izmjenu HT-ove tarife kojom bi se povećale cijene država bi morala HT-u nadoknaditi štetu.

Zanimljivo je, piše Novi list da je ministar Božidar Kalmeta najavio Pravilnik o telekomunikacijskim uslugama kojim će se korisnicima osigurati da plaćaju samo impulse koje su uistinu i potrošili, no u dijelu ugovora u kojem se obrađuju posebna prava HT-a u fiksnoj telefoniji piše kako odredbe tog Kalmetinog Pravilnika ne ograničavaju HT da poveća cijene.

Novi list saznaje kako su Nijemcima obećana i posebna prava u UMTS mreži, čiju je koncesiju HT i dobio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara