Novi Mesićev gaf: Predsjednik primio počasni doktorat od ilegalnog rektora

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić doživio je novu blamažu - u utorak je primio počasni doktorat znanosti od rektora Sveučilišta u Tuzli, dr. Izudina Kapetanovića, koji je ilegalno imenovan na tu funkciju, doznaje dnevni list 24sata.

Kako je navedeno u obrazloženju Senata Sveučilišta u Tuzli, Mesiću se priznanje dodjeljuje za promociju mira, tolerancije i suradnje te univerzalnih europskih vrijednosti među narodima i državama u jugoistočnoj i srednjoj Europi te za njegovo "državničko, diplomatsko i visokomoralno općeljudsko djelovanje i za osobit doprinos razvoju društvene misli i međusveučilišnoj suradnji u regiji". Posebice se ističe Mesićev "doprinos i afirmacija priznanja i teritorijalne cjelovitosti BiH, te razvitka bosanskohercegovačko-hrvatskih formi suradnje na svim razinama".

No, Mesić i njegovi suradnici nipošto nisu smjeli dozvoliti da mu počasni doktorat uruči čovjek koji je na funkciju rektora izabran suprotno slovu zakona. Naime, tuzlanski Općinski sud je još u travnju 2005. sudskom presudom poništio odluku kojom se dr. Kapetanović imenuje rektorom Sveučilišta u Tuzli.

U obrazloženju te presude sudac Edin Mukinović je ustvrdio da su pri izboru Kapetanovića za rektora napravljene tri pogreške. Protivno važećim zakonskim propisima, natječaj za rektora nije raspisan u Službenom listu Federacije BiH, Senat je neosnovano inzistirao na samo jednom kandidatu, a cijeli izbor za rektora nije obavljen u skladu s federalnim i kantonalnim propisima, navodi se u obrazloženju presude.

No, tu nije kraj skandalima na tuzlanskom Sveučilištu u koje je upleten dr. Kapetanović, koji je predsjedniku Mesiću uručio počasni doktorat znanosti.

U ožujku 2005. kantonalno je tužilaštvo prijavilo rektora Kapetanovića i glavnu tajnicu Sveučilišta Jasminku Berbić zbog osnovane sumnje da su "omogućili monopolski položaj za prodaju kompletnog upisnog materijala svojim favoritima". Protiv dvojice pomoćnika dr. Kapetanovića pokrenuta je istraga zbog sumnje da su počinili nekoliko kaznenih djela, a uskoro se očekuje podizanje optužnice.

Postavlja se pitanje kako je Ured predsjednika mogao dozvoliti da predsjednik RH primi počasni doktorat znanosti iz ruku rektora koji je na tu poziciju došao protivno slovu zakona. List piše kako u Uredu predsjednika nisu mogli doći do komentara slučaja, rečeno im je samo kako "nitko ne mijenja glasnogovornicu koja je na putu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara