Novi ministar o promjenama u zdravstvu: Koliko je potrebno, toliko će se dobiti. Nije to besplatno

Novi ministar o promjenama u zdravstvu: Koliko je potrebno, toliko će se dobiti. Nije to besplatno

Screenshot: N1

NOVI ministar zdravlja Dario Nakić gostovao je u Dnevniku N1 televizije gdje je odgovorio na nekoliko pitanja o promjenama koje će uvesti u zdravstveni sustav.

Na pitanje o smanjivanju broja usluga koje pokriva osnovno zdravstveno osiguranje rekao je:

"Upravo te najave za ugovaranje nadstandarda će služiti tome da se sva prava koja se nalaze u osnovnom osiguranju stave u primjenjivanje. Najgore bi bilo da zbog financijske nesigurnosti netko ne može ostvariti svoja prava", rekao je Nakić.

Mnogi se boje kako bi to moglo dovesti do smanjivanja kvalitete usluge, odnosno toga da će pacijenti za kvalitetniju uslugu morati platiti.

"Mi i sad plaćamo osiguranje, nije zdravstvo besplatno. Nakon toga izdvajamo još i za dopunsko. Postoji procedura. Usluge će prvenstveno odrediti stručna medicinska društva, donijet će algoritme preko kojih će se jasno odrediti što spada u osnovno zdravstveno osiguranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kvaliteta će zasigurno ostati, a teško je govoriti o "istoj" kvaliteti. Ukoliko netko primjerice ima diskus herniju i zato svake godine ide na magnetnu rezonancu, a neće se operirati sljedećih deset godina, a takvih slučajeva imamo, mislimo da bi bilo u redu da to nadoplati ili da plati dodatno osiguranje. Neće njegovo zdravstveno stanje zbog toga biti ugroženo.

"Koliko je potrebno, toliko će se dobiti"

Duboko sam uvjeren da mi imamo barem 20, 30 posto nepotrebnih i prekomjernih pretraga. Cilj je da to svedemo u normalne okvire, da se liječnici ne moraju bojati. To se nikad neće odnositi na hitne slučajeve. Koliko je potrebno, toliko će se dobiti."

Novi ministar zdravstva rekao je i kako nemaju namjeru povisivati cijenu dodatnog osiguranja te da podržava ideju Hitne helikopterske medicinske službe.

"Podržavam HHMS koliko god je to moguće, da se omogući što bolja dostupnost zdravstvene zaštite", rekao je Nakić.

Komentirao je i navode da je zadarska bolnica za vrijeme dok joj je bio na čelu nagomilala gubitak od 116 milijuna kuna.

"Dok sam bio ravnatelj zadarske bolnice stvoreno je dugovanja tek treću godinu 10 milijuna, i zadnju godinu 15, ukupno 25 milijuna kuna. Zbog posebno skupih lijekova za karcinome, maligne bolesti i slično", rekao je Nakić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara