Novi mobiteli pamtit će vaše navike i trošiti novac umjesto vas

KONZORCIJ svjetski poznatih proizvođača elektroničkih uređaja, mobilnih telefonskih mreža i novinarskih kuća namjerava financirati proizvodnju mobitela koji će moći trošiti novac u vlasnikovo ime, piše New Scientist.

U spomenutome konzorciju su tvrtke Nokia, Sony, Vodafone i BBC.

Iako sama ideja može izgledati poput očekivanoga bankrota korisnika takvoga mobitela, inženjer Nick Jennings vjeruje da novi mobiteli neće naglavce preokrenuti život korisnika, a ponajmanje u negativnome smislu. Njegova ekipa na Sveučilištu Southampton razvija program poznatiji pod nazivom "software agent", koji bi koristili novi 3G modeli mobitela.

Takav će program pratiti kako korisnik rabi mobitel, pamtiti navike vlasnika, a kad nauči što vlasnik mobitela voli i što najčešće radi, postupno će povećavati svoju ulogu. Program će tako moći prikupljati vlasniku zanimljive informacije, rezervirati mjesto u restoranu i hotelu te kupiti kartu za putovanje.

Takva vrsta softvera dosad je ispitana samo na računalima s ugrađenim mobitelima, ali bi se uskoro mogao naći u slobodnoj prodaji ili kao dio uobičajene opreme 3G mobitela.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puna verzija toga programa naći će se u prodaji za približno 18 mjeseci, kad mobiteli budu spremni i za pokretanje nekih drugih programa, osim uobičajenih.

Glavni je cilj takvoga softvera predvidjeti što je sve potrebno pri rezervaciji leta ili hotelske sobe kad primijeti da je vlasnik u kalendar unio predviđeno putovanje, pri čemu će sam birati mjesto, dan i kretanje na temelju onoga što vlasnik voli. U konačnici, taj bi softver mogao dobiti i mogućnost da kupuje i troši u ime vlasnika.

Softver na mobitelu može ponuditi pomoć samo na temelju unesenog događaja u kalendar i prethodno utvrđenog stalnog ponašanja vlasnika uređaja, poput odlaska u kino svakoga petka i sl. Iako se zamisao da mobitel sam troši vlasnikov novac može činiti previše smjelom, informatički stručnjaci misle da će se ljudi prije ili poslije naviknuti i na tu mogućnost jer su koraci koje se mora poduzeti uglavnom rutinski i dosadni.

(Hina) rug dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara