Novi model školarina izravni udar na izvanredne studente

NA IZVANREDNOJ sjednici Senata zakazanoj za 27. ožujka, raspravljat će se o novom modelu školarina. Usvoji li se prijedlog fakulteta za povećanjem, novim školarinama će najviše biti pogođeni upravo izvanredni studenti.

Oni bi naime prema prijedlogu, bez obzira na uspjeh koji će biti glavni kriterij za određivanje školarina redovnim studentima, trebali plaćati najviše školarine, čija bi se visina trebala kretati od 6.000 pa čak do 12.500 kuna, za razliku od dosadašnjih 60 posto iznosa školarine redovnih studenata.

Još jedna od novosti koju ovaj model donosi je činjenica da izvanredni studenti više neće biti "izvanredni" u punom smislu riječi, jer će biti obvezni pohađati predavanja, a od redovnih će ih razlikovati jedino činjenica da će za njih nastava biti organizirana u popodnevnim satima, kao i nepostojanje studentskih prava za njih.

Da je riječ o velikoj reformi visokog školstva pokazuje i činjenica da će status izvanrednih studenata moći dobiti oni koji prilože potvrdu o zaposlenju. Do sad su privilegije izvanrednih studenata koristili i mnogi koji nisu studirali uz rad, većinom iz razloga što im se više isplatilo biti izvanredni student bez studentskih prava pa platiti manju školarinu, nego redovni, ukoliko nisu uspjehom na razredbenom ispitu ostvarili pravo da se školuju na teret Ministarstva.

Za redovne studente se pak planira uvesti školarina u rasponu do 10.000 kuna, ovisno o uspjehu pojedinog studenta.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara