Novi Picassov muzej u Malagi privukao 425.000 posjetitelja

NOVI Picassov muzej u Malagi privukao je gotovo 425.000 posjetitelja u prvoj godini rada, rekla je u utorak Picassova snaha Christina Ruiz-Picasso u Malagi, gradu na jugu Španjolske u kojem je 1881. godine rođen taj slavni slikar.

Ruiz-Picasso rekla je da je muzej "premašio sva očekivanja", te je dodala da će se u sklopu muzeja, koji je povećao "kvalitetu kulturnog života u Andaluziji i Malagi", otvoriti i knjižnica.

Muzej, vrijedan 66 milijuna eura, otvorio je španjolski kralj Juan Carlos 27. listopada prošle godine.

U muzeju se nalazi najznačajnija zbirka umjetnikovih radova, iako je po broju izložaka manja od Picassovih zbirki u Barceloni, New Yorku, Parizu i Antibesu. U stalnom postavu izložena su 204 umjetnička djela, čija se vrijednost procjenjuje na 176 milijuna eura. Do kraja veljače iduće godine otvorena je posebna izložba pod nazivom Picasso drugih Picassa koja predstavlja 87 slika iz zbirki drugih muzeja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eksponati iz stalnog postava potječu iz privatne zbirke Christine Ruiz-Picasso i njezina sina Bernarda koji su muzeju poklonili 155 radova, a ostalih 49 besplatno su dali na raspolaganje za razdoblje od minimalno deset godina i na taj način omogućili osnivanje Muzeja.

Muzej je smješten u nekadašnjoj plemićkoj palači u središtu staroga grada, nedaleko od kuće u kojoj se rodio Picasso. Regionalne andaluzijske vlasti organizirale su preuređenje palače Buenavista i otkupile kuće koje je okružuju, čime je stvoren zatvoreni muzejski kompleks.

U Picassovu muzeju nisu izložena samo ulja i crteži, nego i skulpture i keramike, a ujedno su zastupljene sve umjetnikove stvaralačke faze, od takozvanog plavog perioda sve do razdoblja prije njegove smrti 1973.

Osnivanjem muzeja ispunio se Picassov san. Naime, veliki je umjetnik, koji je od svoje dvadeset treće godine živio u Francuskoj, pedesetih godina prošloga stoljeća odlučio dva kamiona puna svojih radova poslati u rodni grad u kojemu nije bio od mladosti. No, ideja nije realizirana zbog Francova režima koji je Picassovu umjetnost smatrao "degeneriranom". Iako je Picasso osjećao snažnu nostalgiju za domovinom, zavjetovao se da se neće vratiti dokle god je zloglasni diktator na vlasti - što je i ispunio.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara