Novi pokušaj lansiranja europskog meteorološkog satelita

PRVI europski meteorološki satelit, koji je trebao biti lansiran u ponedjeljak navečer, zbog tehničkih problema bit će lansiran u utorak u 18.28 sati po srednje europskom vremenu.

Lansiranje je prekinuto 90 minuta prije izbacivanja satelita u orbitu s kozmodroma Baikonur u Kazahstanu zbog problema s opremom za nadgledanje navigacijskog sustava raketne lansirne rampe.

Četiri tone težak satelit opremljen je s 11 znanstvenih instrumenata koji nadziru vremenske prilike skeniranjem Zemljine atmosfere, tla i oceana.

Satelit MetOp-A je prvi od tri planirana satelita koji će letjeti u gotovo istoj orbiti na visini od 817 kilometara, s ciljem prikupljana visoko rezolucijskih digitalnih topoloških slika Zemljine površine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sakupljene bi podatke trebao proslijediti na Zemlju u siječnju 2007. Znanstvenici se nadaju da će im te informacije omogućiti da ranije predvide prirodne katastrofe.

Na tom projektu surađuju Europska međuvladina organizacija za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT) i Europska svemirska agencija (ESA) koja upravlja europskim sustavom meteoroloških satelita.

Novim satelitskim sustavom će se dopunjavati podaci postojećih europskih satelita i satelita kojima upravlja američka nacionalna oceanska i atmosferska administracija (NOAA).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara