NOVI PREDSJEDNIK PARLAMENTA VOJVODINE BOJAN KOSTREŠ

Novi predsjednik Skupštine Vojvodine je glavni tajnik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš za koga su u subotu od 120 zastupnika u tom parlamentu glasala 64 zastupnika Demokratske stranke, Saveza vojvođanskih Mađara, koalicije "Zajedno za Vojvodinu" i Pokreta snaga Srbije.

Za Kostrešovog protukandidata Gorana Tajdića glasao je 41 zastupnik Šešeljeve Srpske radikalne stranke (SRS) i Miloševićeve Socijalističke partije Srbije. Zastupnici Koštuničine Demokratske stranke Srbije (DSS) nisu glasali.

Zastupnici SRS-a su poslije glasanja napustili sjednicu Skupštine Vojvodine, optuživši novoformiranu parlamentarnu većinu za povredu zakonitosti. Zastupnik SRS-a Milorad Mirčić je rekao da Kostreš nije bio na listi zastupnika koalicije "Zajedno za Vojvodinu", i da je nakon ostavke zastupnika te koalicije Dušana Jakovljeva, Kostreš odlukom Pokrajinske izborne komisije, protiv zakona, imenovan za zastupnika. Oni su tražili i direktan televizijski prijenos zasjedanja što je tijekom poslije podneva i omogućeno.

Na pokrajinskim izborima, koji su održani 19. rujna i 3. listopada, Srpska radikalna stranka osvojila je 36 mandata, Demokratska stranka 34, Savez vojvođanskih Mađara 11, Socijalistička partija Srbije osam, koalicija "Zajedno za Vojvodinu", Pokret snaga Srbije i Demokratska stranka Srbije (DSS) po sedam, Reformisti Vojvodine i G17 plus po dva. Po jedan mandat osvojile su Demokratska stranka vojvođanskih Mađara, koalicija "Subotica naš grad", kao i skupine građana iz Inđije, Plandišta, Ade i Bačkog Petrovca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupština Vojvodine ima ukupno 120 poslanika.

Kostreš je 1974. rođen u Zrenjaninu gdje je završio osnovnu i srednju školu, a u Novom Sadu je diplomirao studij managementa. U Skupštini općine Zrenjanin Kostreš je od 1996-2000 bio odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV). Od 2000-2003. godine bio je zastupnik u Skupštini Srbije i predsjednik kluba zastupnika LSV-a. Kostreš je bio i dopredsjednik LSV-a, te glavni tajnik te stranke, čiji je predsjednik Nenad Čanak.

(Hina) xtman ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara