Novi predsjednik Srbije demokrat Boris Tadić

PREMA najnovijim neslužbenim i privremenim podacima Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID), pobjednik srbijanskih predsjedničkih izbora održanih u nedjelju i novi predsjednik Srbije je predsjednik Demokratske stranke Boris Tadić.

Prema tim podacima, Tadić je dobio 53,7 posto, a njegov protukandidat Tomislav Nikolić, zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke, 45 posto glasova.

Novi predsjednik Srbije Tadić u Beogradu je, prema podacima CeSID-a objavljenima u nedjelju navečer, dobio 59,5 posto nasuprot 39,2 posto glasova za Nikolića, u središnjoj Srbiji Tadić je dobio 50,4 posto nasuprot 48,1 posto Nikolićevih glasova, u Vojvodini je Tadića podržalo 55,7 posto glasača, a Nikolića 43,2 posto, dok je jedino na Kosovu Nikolić dobio značajno više glasova od Tadića, 71,9 posto Nikolićevih u odnosu na 27,4 posto Tadićevih glasača od ukupno izašlih na birališta.

Prema još neslužbenim podacima, izlaznost birača u drugom krugu bila je 48,7 posto birača, što je čak nešto više od birača koji su izašli u prvom krugu (47,6) predsjedničkih izbora, održanih 13. lipnja između 15 kandidata.

Republička izborna komisija objavit će službene rezultate u roku od 96 sati od završetka glasanja, odnosno najkasnije do 1. srpnja u 20 sati, kad će rezultate objaviti u "Službenom glasniku". 

Tadić: Rezultati izbora pokazatelj "europskog puta Srbije"

Rezultat predsjedničkih izbora u Srbiji je znak da postoji "snažan europski put Srbije" i da je Srbiji "dosta političkog nasilja, sukoba i razdora koji su ju obilježavali u prošlih sto godina", izjavio je novinarima u nedjelju novi srbijanski predsjednik Boris Tadić nakon što je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Novoizabrani predsjednik Srbije Tadić, spominjući i svog političkog prethodnika, bivšeg predsjednika Demokratske stranke i - ubijenoga u atentatu u ožujku prošle godine - srbijanskog premijera Zorana Đinđića, podsjetio je na važnost ranijih političkih promjena, smjene režima Slobodana Miloševića u listopadu 2000. godine, te kazao da nema drugog do europskog puta za Srbiju, što su na ovim izborima, po njegovim riječima, potvrdili i građani Srbije.

Tadićev protukandidat Tomislav Nikolić kazao je novinarima, nakon što su objavljeni prvi izborni rezultati u nedjelju navečer, da su Tadiću pobjedu donijeli manjinski glasovi, ali da njegova Srpska radikalna stranka ostaje u političkoj borbi, te će svoje snage odmjeriti na - po Nikoliću skorim - izvanrednim parlamentarnim izborima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara