Novi prosvjed protiv ograde na granici, priključili se i Talijani: Na žicu bacali bukete cvijeća

Novi prosvjed protiv ograde na granici, priključili se i Talijani: Na žicu bacali bukete cvijeća

Foto: Hina

PREDSJEDNIK talijanske pokrajine Gorizia Enrico Gherghetta predvodio je na graničnom prijelazu u Istri Kaštel/Dragonja miran prosvjed protiv žičane ograde, na kojemu se okupilo stotinjak ljudi, među njima i predstavnici općinskih vlasti u Istri iz Hrvatske i Slovenije, koji su u znak protivljenja ogradama u Europi na žilet-žicu postavljali bukete cvijeća.

"Europa se zatvara, a europska ideja je zatajila", kazao je talijanski političar rođen u Rijeci, dodavši da taj negativni proces simbolizira i žica koju je postavila slovenska vlada, a koja ju tumači kao mjeru obrane schengenske Europe.

"Od ideje Europe kao prostora otvorenosti i širenja došli samo do procesa zatvaranja i ideje društvenog protekcionizma, a to je lažna iluzija", kazao je Gherghetta.

Saborski zastupnik Furio Radin upozorio je kako je žicu bitno lakše postaviti nego je ukloniti te da će put do njena skidanja potrajati dulje vremena, iako je slovenska vlada nedavno na sastanku pristala proučiti zahtjeve lokalnih vlasti u Slovenskom primorju i Istri da se žičana ograda što prije ukloni jer je štetna prirodi, čovjeku i gospodarstvu.

Izbjeglice i dalje pristižu u Sloveniju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području Istre i Slovenskog primorja prošle i početkom ove godine nisu zabilježeni prijelazi ilegalnih migranata s Bliskog i Srednjeg Istoka, ali se slovenske vlasti boje da bi se to moglo dogoditi na proljeće te ističu da su žicu po svojim procjenama postavile preventivno.

Već više od dva mjeseca migranti i izbjeglice uu slovensku se Dobovu iz Hrvatske prebacuju vlakovima, a odatle u Austriju, vlakom i auutobusom.

S dva vlaka u četvrtak je u Dobovu priostiglo nešto više od 1400 migranata, a do večeri se očekuje još jedan vlak, objavila je policijska uprava Novo Mesto.

Kako javljaju slovenski mediji, zbog smanjenog priljeva izbjelica iz Slovenije polako odlaze i strani policajci, koji su slovenskim kolegama došli u ispomoć u obrani schengenske granice, pa su tako svoj rad s izbjeglicama već završili austrijski i latvijski policajci i vratili se kućama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara