Novi prosvjed za Varšavsku: Nakon sat vremena, kiša rastjerala prosvjednike

Tekst: Z.J.
Foto: Neja Markičević / Cropix

NI PROLOM oblaka koji je pogodio Zagreb nije spriječio prosvjednike da dođu na zagrebački Cvjetni trg i ondje iskažu svoje protivljenje Horvatinčićevom projektu. U 19 sati je, prema najavi udruga Pravo na grad i Zelena akcija, započeo novi prosvjed za Varšavsku ulicu na kojem se okupilo 500-tinjak ljudi. Ipak, nakon sat vremena čekanja da nevrijeme i kiša stanu, organizatori su prosvjednicima rekli da se prosvjed prekida.

Okupljenim građanima prvo se obratila Urša Raukar, a potom i psihologinja Mirjana Krizmanić. Psihologinja je okupljenima poručila da borba građana za Varšavsku ulicu treba biti uzor mladima i jasan pokazatelj kako se treba boriti za svoje stavove.

"Prva pobjeda u 3,5-godišnjoj bitci"

"Doživjeli smo prvu pobjedu u ovoj 3,5-godišnjoj bitci. DORH se napokon oglasio i istaknuo kako postoje nezakonite radnje. Svjedoci smo sve veće uzurpacije javnog prostora, a vlast nas već 4 godine ignorira. Varšavska je simbol Zagreba i Hrvatske te simbol borbe protiv političke bahatosti", pročitala je prosvjednicima dio proglasa Urša Raukar te pozvala osobe iz javnoga života da se odazovu potpisivanju proglasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Urednici i vlasnici medija boje se Horvatinčića i svakodnevno nam skraćuju tekstove i vade rečenice iz konteksta. Tražimo zaštitu HND-a i ostalih institucija", stoji dalje u proglasu.

Nakon što su se okupljenim građanima obratili Urša Raukar, Vili Matula i Mirjana Krizmanić, na Cvjetnom trgu je, zbog jakoga nevremena, nestalo struje.

Teodor Celakoski je u obraćanju okupljenima naglasio da je današnji skup poruka nadležnim institucijama, a ponajprije DORH-u koji bi u što kraćem roku trebao ispitati sve nepravilnosti oko izdavanja dozvola Tomi Horvatinčiću za projekt Cvjetni prolaz. "Nakon mišljenja Ministarstva kulture i DORH-a prema kojemu izmjena GUP-a nije u skladu s konzervatorskom podlogom, i to u denivelaciji Varšavske i u prekomjernoj izgrađenosti u bloku, ništa više neće biti isto. Idemo prema institucijama još žešće jer one su te koje trebaju osigurati zakon", naglasio je Celakoski.

>Borba za Varšavsku: Koruško tužiteljstvo istražit će sumnjive Horvatinčićeve kredite

Podsjetimo, Ministarstvo kulture je dostavilo DORH-u mišljenje ekspertnog tima koji je uvidom u dostavljene dokumente i detaljnom usporedbom s Konzervatorskom podlogom utvrdio izvjesna odstupanja u dijelu koji se tiče mogućnosti povećanja izgrađenosti dvorišta i dijelu koji se odnosi na dopušteno deniveliranje dijela Varšavske ulice. Također, tijekom jučerašnjeg susreta predsjednika Josipovića s predstavnicima Zelene akcije i Prava na grad, Predsjednik je naglasio kako građani imaju pravo na očuvanje javnih površina čija namjena treba biti na dobrobit svih građana, a ne pojedinačnih interesa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara