Novi šef krim policije zataškavao postojanje ilegalnih kockarnica

NOVI šef kriminalističke policije MUP-a Željko Cvrtila zamijenio je na toj funkciji Dragutina Cestara unatoč činjenici da je 1999. godine bio optužen za zataškavanje zagrebačke ilegalne kockarnice.

Tijekom racije, u kafiću "Mirni gaj" u Maksimiru policija je zatekla nekoliko zagrebačkih obrtnika koji su, uz visoke devizne iznose, kockali. Mihael Varga, koji je u to vrijeme bio Cvrtilin šef u Petoj policijskoj postaji, napravio je sve da slučaj ne dođe do suda.

Cvrtila je pak, kako piše Večernji list, novac koji je bio zaplijenjen i koji je trebao biti dokazni materijal, vratio poduzetnicima koji su kockali. Radilo se o nekoliko desetaka tisuća DEM.

Varga i Cvrtila su za to bili kažnjeni samo višemjesečnim smanjenjem plaće za deset posto. Nakon postavljanja Mariijana Mlinarića za ministra unutarnjih poslova, Varga je postao kandidat za načelnika Policijske uprave zagrebačke, a Cvrtila je promaknut u načelnika MUP-ove Unutarnje kontrole. Interesantno je da je Unutarnja kontrola zadužena za korumpirane i nemoralne policajce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Večernjem listu, u MUP-ovim kuloarima se priča kako je Dražen Ivanušec, kojeg je Cvrtila naslijedio na mjestu načelnika, smijenjen zbog istrage nad jednim policajcem koji je prvo bio otjeran iz policije zbog kaznenih postupaka i neplaćanja poreza, a onda je vraćen na posao na jedan dan zbog stjecanja prava na mirovinu. Službeno objašnjenje njegove smjene je bila sporost u rješavanju predmeta.

Ono što Cvrtili, za razliku od Ivanušeca, ide u prilog je činjenica da je nekad bio "specijalac" pa je sada opet dobio novu visoku funkciju bez obzira na mrlju u dosjeu.

"Kartali su belu za novac što se, po zakonu, ne smatra kockanjem. Nadalje, disciplinski postupak protiv Cvrtile je u zastari. Konačno, pred upravnim sudom Cvrtila vodi spor zbog pogrešno utvrđenih činjenica u tom disciplinskom postupku." – komentirao je glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara