novi sindikat traži da vlada osigura isplatu radničkih potraživanja

Novi sindikat ponovno je danas pozvao Vladu da radnicima tvrtki u stečaju osigura isplatu potraživanja, koja je stala zbog izmjena Stečajnog zakona.

Oko 670 radnika "Jedinstva" i "Gortan stolarije" u stečaju trebalo je nakon četiri godine ovih dana dobiti svoja potraživanja ali je isplata obustavljena zbog izmjena zakona, rekao je novinarima predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

On tvrdi da na žiro računu "Jedinstva" leži 17 milijuna kuna, a "Gortan stolarije" 19 milijuna kuna radničkih potraživanja, te da su potraživanja bila priznata, a obračun za isplatu napravljen.

Zbog zakonskih izmjena ni 140 radnika "Sportske odjeće" iz Novske u stečaju ne može doći do svojih novaca, a kako u stečajnoj masi nema dovoljno sredstava sindikat traži isplatu iz Fonda za razvoj i zapošljavanje.

Izmjenom Stečajnog zakona pravo radnika tvrtki u stečaju na isplatu tri zadnje neisplaćene plaće i trećine otpremnina preneseno je u Zakon o osiguranju potraživanja, no to vrijedi samo za stečajeve započete nakon izmjene zakona u srpnju.

Za tvrtke u kojima dotad nije počela isplata troškova stečajnog postupka to pravo ne važi, pa su zbog toga zakinuti radnici većine poduzeća koja su otišla u stečaj unazad godinu dana.

Sindikat stoga traži da se radnicima omogući vraćanje novca donošenjem uredbe kojom bi se priznala prava iz Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja i radnicima čije su tvrtke otišle u stečaj prije stupanja na snagu toga zakona.

"Novci su na računu, omogućite radnicima da naplate svoja potraživanja. To je vaša pogreška, još je imate vremena popraviti", poručio je Vladi glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak ustvrdio je da su izmjene Stečajnog zakona zbog obveza Vlade prema MMF-u usvojene na brzinu, pa sada ispaštaju radnici. Vlada bi trebala ispraviti tu nepravdu i iz moralnih razloga, poručio je Mučnjak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara