NOVI SKENER OTKRIVA SKRIVENU MASNOĆU U NAŠEM TIJELU

U vašem obližnjem fitnessklubu uskoro bi se mogla pojaviti nova vrsta naprave: vi ćete morati biti savršeno mirni, a za uzvrat ćete doznati točnu količinu tjelesne masnoće. L

Za samo 30 sekundi, dok tijelo miruje, novi će aparat pronaći i izmjeriti količinu masnoće u tijelu, a zatim vam reći što točno morate učiniti kako biste izgubili nekoliko kilograma i čak vam savjetovati vježbe za problematične dijelove vašeg tijela, piše New Scientist.

Ako se ovaj "skener masnoće" pokaže dovoljno dobrim, jednoga će dana, nadaju se njegovi izumitelji, pomagati liječnicima u otkrivanju bolesti koje se kriju u našem tijelu.

Skener simultano stvara 3D sliku našeg tijela, a istodobno mjeri stanje tijela na elektromagnetskom polju. Kombinacija ova dva mjerenja omogućava znanstvenicima da razrade podjelu masnoće i vode u našem organizmu.

Nijedna od ove dvije metode nije nova, kazao je Henri Tapp s Instituta za istraživanje prehrane u Norwichu u Ujedinjenom Kraljevstvu. "Pametno je to što smo te dvije metode spojili", ističe Tapp.

Poznato je da forma našega tijela može biti rizični faktor za bolesti srca ili dijabetes. Baš bi zato točno određivanje masnoće u tijelu moglo liječnicima omogućiti da pacijentu odrede preventivne mjere prije pojave ozbiljnih zdravstvenih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Liječnici danas količinu masnoće u organizmu određuju prema težini tijela i količini vode u organizmu.

Dosadašnje metode otkrivanja količine masnoće i vode u organizmu često nisu bile dovoljno točne, a zahtijevale su i komplicirane postupke - poput uranjanja čitavog tijela u vodu ili - za otkrivanje količine masnoće - mjerenja strujom. Sve te metode nisu uzimale u obzir tjelesnu kondiciju.

Nova metoda koju je razvio Henri Tapp je sofisticiranija, jer se uz njezinu pomoć točno mogu otkriti područja u kojima se u našem tijelu nalazi masnoća.

Novi aparat masnoću otkriva uz pomoć elektromagnetskog polja i lasera.

Izumitelji ovog aparata, koji je predstavljen na konferenciji o tomografiji u Kanadi, nadaju se da će on s vremenom moći pomoći liječnicima u otkrivanju bolesti, poput bolesti jetre, čiji je uzrok preveliko zadržavanje vode u organizmu.

(Hina) nab dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara