Novi slučaj ptičje gripe u Rusiji

NOVI slučaj smrtonosnog virusa ptičje gripe H5N1, koji može postati opasan za ljude, otkriven je u jednom selu na Uralu u Rusiji, objavilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo za izvanredne situacije.

Virus je otkriven u tijelu jedne uginule ptice u selu Ozero-Sosnovka, u regiji Čeljabinsk, koja je već zahvaćena virusom, rekao je glasnogovornik ministarstva. "Prošlog četvrtka u tom je selu uginulo 12 ptica. Virus je potvrđen kod jedne", rekao je.

Virus H5N1 potvrđen je u osam ruskih administrativnih regija zbog čega je ubijeno na stotine tisuća komada peradi.

U međuvremenu, u Ženevi je u ponedjeljak otvorena prva svjetska konferencija o ptičjoj gripi u organizaciji UN-a.

Otvarajući konferenciju, glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Lee Jong-Wook upozorio je da je pojava pandemije ptičje gripe samo pitanje vremena.

"Ne znamo kada će se to dogoditi, no znamo da hoće", rekao je Lee Jong-Wook pred oko 400 stručnjaka i predstavnika zemlja i međunarodnih organizacija okupljenih kako bi dogovorili krizni plan za borbu protiv ptičje gripe na globalnoj razini.

U karanteni šest milijuna ptica

Kina je izdvojila šest milijuna ptica u sjeveroistočnoj regiji u kojoj se u mjesec dana četiri puta pojavio virus ptičje gripe, objavili su u ponedjeljak kineski državni mediji.

Ubijena je sva perad unutar radijusa od tri kilometra u provinciji Liaoning, gdje je prošloga tjedna zabilježen slučaj ptičje gripe, izvijestila je novinska agencija Xinhua.

Kina još nije prijavila ni jedan smrtni slučaj među ljudima od ptičje gripe tijekom posljednje pojave tog virusa, ali je u nedjelju najavila da će pozvati stručnjake Svjetske zdravstvene organizacije da pregledaju tri sumnjiva slučaja upale pluća u južnoj provinciji Hunan, gdje je zabilježen jedan od posljednjih slučajeva ptičje gripe.

Testiranje među te tri osobe nije pokazalo prisutnost smrtonosnog virusa H5N1, ali ne može se odbaciti mogućnost njegove pojave budući da su te osobe živjele u blizini područja u kojemu se pojavio virus. Jedna od njih, 12-godišnja djevojčica je umrla.

Kineske su vlasti 192 osobe, među kojima je i jedna s akutnim bronhitisom, pogvrgnule medicinskim pregledima, izvijestio je ministar zdravstva.

Od virusa ptičje gripe u Aziji je do sada umrlo više od 60 osoba, a od kraja 2003. zaražene su najmanje 123 osobe. U gotovo svim slučajevima, ljudi su se zarazili preko kontakta s pticama.

Pekinške su vlasti zabranile prodaju žive peradi i uzgajanje ptica, a nije dozvoljen ni njihov transport iz ostalih provincija.

Privremeno su zatvorene sve pekinške tržnice na kojima se prodaju ptice, a zabranjeno je i svečano puštanje goluba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara