Novi spor Hrvatske i Slovenije?

SLOVENSKO ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je u ponedjeljak navečer na najave da će Hrvatska ove jeseni u Jadranskom moru proglasiti gospodarski pojas priopćenjem za javnost u kojemu se navodi da je od hrvatske strane zatraženo pojašnjenje takvih najava.

U priopćenju za javnost slovensko ministarstvo vanjskih poslova navodi da će se Slovenija usprotiviti bilo kakvim jednostranim potezima do donošenja dogovornog rješenja o granici na moru s Hrvatskom i rješenjima koja bi bila u suprotnosti sa smjernicama Europske unije i konvencijom UN-a o pomorskom pravu iz 1982. godine.

Kako je za slovensku televiziju izjavio veleposlanik Slovenije u Zagrebu Peter Bekeš, o najavama hrvatske strane o uvođenju gospodarskog pojasa na Jadranu govorio je s hrvatskim predstavnicima u više navrata, a zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović u jednom mu je takvom razgovoru zajamčio da bi Hrvatska - ako bi se na to odlučila - takav potez provela samo u dogovoru s Italijom i Slovenijom.

Kako je u razgovoru za slovensku televiziju izjavio pomorski stručnjak dr. Marko Pavliha, ako se Hrvatska odluči na proglašenje gospodarskog pojasa do polovice Jadranskog mora, to bi značilo da slovenski ribari "ne bi imali izlaz na otvoreno more", odnosno "u međunarodne vode", nego bi mogli loviti ribu samo u slovenskim vodama i u dijelu hrvatskih voda na osnovi bilateralnog sporazuma (u okviru sporazuma o malograničnom prometu i suradnji). Pavliha je rekao da bi Hrvatska uvođenje ekonomske zone u Jadranu mogla pravdati "pravno-teoretski", ali da to "u političko-diplomatskom pogledu" ne bi bio "prijateljski potez" prema Sloveniji. Pavliha je sugerirao da bi Slovenija na drukčiju odluku Hrvatske mogla utjecati preko svoje povoljnije pozicije zbog skorog ulaska u Europsku uniju.

Ako Hrvatska i proglasi gospodarski pojas u Jadranu, Slovenija bi kao "zemlja s nepovoljnim geografskim položajem" mogla tražiti svoju kvotu za korištenje bogatstava u tom pojasu, ocijenio je Pavliha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski tisak o najavi proglašenja proširenog gospodarskog pojasa

Nakon što je slovensko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo pojašnjenje Hrvatske o najavama proglašenja proširenog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru, te ocijenilo da bi takav potez predstavljao "jednostranu intervenciju u dogovorena rješenja pred konačno određivanje granice na moru", na to se pitanje osvrće i slovenski dnevni tisak.

Vodeći slovenski list "Delo" u podužem prilogu ocjenjuje da najava o proširenju gospodarskog pojasa dolazi u vrijeme koje se u Hrvatskoj može nazvati predizbornim, te da sadašnja vlada tako želi osvojiti "simpatije birača u krajevima gdje je ribarstvo dominantna djelatnost". Mogućim sporazumom Italije i Hrvatske o proširenju gospopdarskog pojasa u Jadranu bile bi, tvrdi list, "oštećene treće države".

"Ako Hrvatska i Italija proglase isključivu ekonomsku zonu (EEZ) do sredine Jadrana, odnosno provedu razgraničenje epikontinentalnih pojasa, onda međunarodne vode nestaju, pa je pitanje što bi se dogodilo sa slovenskim zahtjevom za neposredni pristup međunarodnim vodama. Najbliže međunarodne vode ne bi naime više bile na znamenitoj poziciji T5 u visini Umaga nego ispred albanske i crnogorske obale. Budući da se Hrvatska u međunarodnim vodama nije razgraničila sa Slovenijom, a time posljedično niti s Italijom u sjevernom Jadranu, sadašnja je odluka Zagreba posebno neuobičajena", ocjenjuje vodeći slovenski list koji dodaje da bi Italija mogla pristati na zahtjev Hrvatske o proširenju gospodarskog pojasa "ako od Hrvatske dobije posebne koncesije".

Argumenti da bi Hrvatska trebala odstupiti od te ideje koja je kako tvrdi "Delo" problematična i osjetljiva kad je riječ o njenom međunarodnom vidiku leže i u tome što Hrvatska "nema reguliranu granicu niti sa Slovenijom niti sa Crnom Gorom, pa nije jasno do kuda bi se takva zona protezala".

Kako navodi ljubljanski dnevni list "Dnevnik", Ljubljana je upozorila Zagreb da "Europska unija u okviru svoje zajedničke vanjske politike nije naklonjena osnivanju novih ekonomskih zona na svom području, pa će Hrvatska koja je na putu u EU tu preporuku morati uvažavati". Hrvatska želja za proširenje ekonomskog pojasa u Jadranskom moru najavljena je "bez blagoslova Ljubljane", pa će joj se Slovenija suprotstaviti, tvrdi list, dodajući da se iz hrvatskih namjera koje se motiviraju ekološkim i gospodarskim razlozima "možda krije i nešto drugo". Slovensko ministarstvo vanjskih poslova najavilo je - piše list - da se "aktivno priprema" na posebnu međuvladinu konferenciju Europske komisije koja će se održati u Veneciji, a na kojoj će se raspravljati i o pitanju isključivih ekonomskih zona, tvrdi list. Zato je Hrvatska, ako joj je namjera uistinu samo povećati svoje ribolovno područje na Jadranu, mogla i pričekati kraj ove godine, piše ljubljanski "Dnevnik".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara