Novi sukobi u Čadu

POBUNJENICI u Čadu izvršili su upad na čadski teritorij preko granice s Darfurom, gdje imaju bazu, ali su ih vladine trupe odbile, kažu vlasti u Čadu.

Po izjavama glasnogovornika vlade Čada, konvoj od oko 200 vozila upao je na čadski teritorij, nakon čega su slijedile žestoke borbe u kojima je poginulo najmanje 8 ljudi. Zasad nema nezavisne potvrde tvrdnji vlade.

"Konvoj sastavljen od više od 200 vozila s naoružanim ljudima napao je danas ujutro položaj obrambenih snaga u Amdjerimi", rečeno je u izjavi.

"Obrambene snage su pružile odlučan otpor napadačima koji su, kao i obično, došli iz Sudana", nastavlja se.

Darfur, sudanska regija koja je u zadnje četiri godine poprište brutalnog genocida koji je odnio između 200 i 400 tisuća života, zbog svoje je geografije i odsustva zakona odlično uporište čadskih pobunjenika. Iz Darfura je 1990. predsjednik Čada Idriss Deby pokrenuo svoj puč kojim je došao na vlast.

Čadska i sudanska vlade se međusobno optužuju za potpomaganje i financiranje pobunjenika. Čadski pobunjenici uglavnom su sastavljeni od ljudi koji su početkom 90-ih bili odani Debyu, ali su se kasnije okrenuli protiv njega. Najveći uspjeh postigli su u travnju prošle godine, kad su došli do samog glavnog grada N'Djamene, gdje ih je odbila vojska.

U Čad je iz Darfura izbjeglo oko 230 000 ljudi, a nasilje koje se iz Darfura proširilo na istok Čada iz kuća je istjeralo oko 140 000.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara