Novi test može predvidjeti razvoj multiple skleroze

KOMBINACIJA dva jeftina pregleda uzoraka krvi omogućuje predviđanje razvoja mulitple skleroze i rani početak liječenja, smatraju austrijski znanstvenici, piše New england Journal of Medicine.

Postojeći načini otkrivanja te bolesti prilično su nepouzdani jer multipla skleroza ima simptome slične nekim drugim bolestima, a oni se mogu iznenada pojavljivati i nestajati.

Multiplu sklerozu uzrokuje kronična upala mozga i leđne moždine. To je ponekad smrtonosna bolest, a obično se javlja u dobi od 20 do 50 godina i može izazivati cijeli niz problema poput slabe koordinacije pokreta, paralize, poremećaja vida i velikog umora.

Prije postavljanja konačne dijagnoze kod pacijenata se obično razviju problemi povezani sa živčanim sustavom na dva različita dijela tijela, a razdoblje između pojave tih problema mora biti najmanje šest mjeseci.

U najnovijem istraživanju, koje je obavljeno na osobama kod kojih su se već pojavili simptomi multiple skleroze, znanstvenici su otkrili da se bolest opet pojavila kod 95 posto dragovoljaca u čijoj su krvi pronađeni tragovi antitijela na dvije vrste bjelančevina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među osobama s visokim rizikom kod kojih nisu pronađena ta antitijela, simptomi su se pojavili u samo 23 posto, i to u prosjeku nakon gotovo četiri godine od prvoga napada.

Ako rezultati ovoga istraživanja budu potvrđeni, pacijenti kod kojih budu pronađena spomenuta antitijela vjerojatno će odmah početi dobivati interferon, smatra Stephen Reingold, potpredsjednik programa istraživanja u austrijskome Nacionalnom društvu oboljelih od multiple skleroze.

Mnogi liječnici vjeruju da rani početak liječenja može odgoditi novu pojavu bolesti. Pacijenti će vjerojatno morati donijeti tešku odluku o ranome početku liječenja, jer je interferon skup, a takvo liječenje ima i ozbiljne štetne uzgredne učinke.

(Hina) rug dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara