Novi test otkriva sastojke droge za silovanje

JEDNOSTAVNI detektor za tri glavna tipa droge za silovanje predstavljen je u sklopu pokušaja da se smanji broj slučajeva seksualnog zlostavljanja uz pomoć omamljujućih droga.

"Drink Detective" britanskog proizvođača Bloomsburry Inovations Ltd otkriva benzodiazepine, uključujući rohypnol, GHB i ketamin, glavne narkotike koji se koriste kao droge za silovanje.

Samo je u Velikoj Britaniji prošle godine zabilježeno oko tisuću slučajeva takvog silovanja, a stručnjaci pretpostavljaju ih je bilo mnogo više.

Žrtve su onesposobljene i ne sjećaju se događaja, a mnoge slučaj nerado prijavljuju policiji. Droga nestaje iz tijela za manje od 12 sati pa često nema dokaza da se silovanje dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po dostupnim podacima, više od 15 posto žrtava droge za silovanje su muškarci.

"Široka primjena Drink Detectivea mogla bi smanjiti broj takvih zločina", rekao je predstavnik proizvođača Stanley Grossman. "To neće riješiti problem, ali je dobar početak", dodao je.

Test će stajati 7,30 američkih dolara, a njime se za samo 30 sekundi može otkriti prisutnost tri glavna tipa droge u piću. Svatko tko posumnja da bi u njegovu piću mogla biti droga može kapaljkom nanijeti uzorak pića na papir koji promjenom boje pokazuje prisutnost tri kemikalije.

Najnoviji test bit će, osim u Velikoj Britaniji, dostupan u Francuskoj, Sjedinjenim Državama, Australiji, Novom Zelandu i Južnoj Africi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara