Novi udar na američku demokraciju; sprema se zabrana paljenja zastave

ČINI SE da bi razina demokracije i izražavanja neslaganja s državnom politikom u SAD-u mogla pretrpjeti novi u nizu udaraca u režiji Bushevih republikanaca. Naime, američki su konzervativci u na glasanje u Kongres uspjeli progurati ustavni amandman kojim bi se zabranilo paljenje američke zastave.

U Kongresu je 286 zastupnika diglo ruku za zabranu, dok ih je 130 glasalo protiv, što je dovoljno da prijedlog ode na potvrdu u Senat, unatoč činjenici da je američki Vrhovni sud presudio da paljenje zastave spada pod Prvi amandman Ustava, konkretno slobodu izražavanja.

Pokret kojim se traži zakonska zabrana paljenja američke zastave, inače vrlo popularnog izražavanja neslaganja s državnom politikom na anti-američkim prosvjedima u SAD-u i van njega, nije nov – prva ideja o zabrani javila se krajem 19. stoljeća. Debata o tome spada li paljenje zastave pod slobodu izražavanja vodi se do današnjeg dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se zabrana paljenja američke zastave, potrebna je dvotrećinska većina u Kongresu i Senatu, što i nije tako lako za izvesti  uzme li se u obzir da su demokrati dobrim dijelom protiv zabrane.

Ukoliko Senat zaista dvotrećinskom većinom potvrdi zabranu paljenja zastave, bit će to prvi put u američkoj povijesti da je promijenjen Prvi amandman Ustava, što bi mnogi mogli shvatiti kao novi udarac na američki demokraciju. Ako se to zaista dogodi, SAD će se naći u društvu zemalja kao što su Kina, Kuba, Iran i Irak.

Što se tiče Hrvatske, paljenje zastave je prekršajno djelo okarakterizirano kao kršenje javnog reda i mira, a kazna je novčana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara