NOVI USPJESI ŠVEDSKOG FILMA, ODMAK OD BERGMANA

Švedska kinematografija, poznata po mračnim temama iz filmova Ingmara Bergmana, u posljednje se vrijeme uspješno okrenula ležernijoj produkciji, praveći filmove koji znaju razveseliti i raznježiti gledatelje.

Filmski stvaratelji pokrenuli su novi val švedskog filma 1998. godine filmom ´Fucking Aamaal´ (koji je u inozemstvu prikazivan pod naslovom ´Fucking Amal´ ili ´Show Me Love´). To djelo Lukasa Moodyssona govori, s potpunim odmakom od Bergmanove ozbiljnosti, o susretu dvoje adolescenata u provincijskom industrijskom gradu Aamaalu.

Ingmar Bergman je osobno odao priznanje oporavku švedskog filma, ocijenivši drugi Moodyssonov uradak, komediju ´Tillsammans´ (´Together´), ´remek-djelom toga žanra´.

Od tada, švedski filmovi bilježe osjetan rast popularnosti. Njihov udio na tržištu u Švedskoj dosegnuo je 2000. godine 25 posto, dok je početkom 90-ih taj udio bio negdje između 16 i 18 posto.

´U posljednje vrijeme ima puno dobrih švedskih filmova, a uspjeh je nadahnuo i ostale autore. Uvidjeli su da čak i mladi autori mogu raditi filmove s malim proračunom. Uvidjeli su da ne treba biti bogomdan i da se ne mora pohađati ugledne filmske akademije´, objašnjava Anna Anthony iz producentske kuće Memfis Film.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najveći uspjesi te kuće u posljednje tri godine su filmovi: ´Jalla! Jalla!´ Josefa Faresa, ´Leva Livet´ (Živjeti život) Mikaela Haafstroema i Moodyssonov ´Tillsammans´.

Moodysson i Memfis Film zajedno su napravili film ´Lila 4-ever´, istinitu priču o mladoj Litvanki, žrtvi prostitucijske mreže u Švedskoj, koja se ubila u 16. godini.

´Autori ne izbjegavaju teške teme, poput mučne potrage za seksualnim identitetom u ´Fucking Aamaal´, nego ih obrađuju s više ležernosti´, ističe Anna Anthony.

Međutim, uspjeh ima i drugu strane medalje. Zbog uspješna poslovanja švedska vlada je smanjila svoju pomoć pa je tako za ovu godinu predviđeno samo 17 filmova, dok je 2000. godine 38 filmova dobilo pomoć države.

´To je tužno jer trebamo napraviti 20 do 30 filmova godišnje kako bismo imali pet ili šest uspješnih´, kaže Anna Anthony. No, s druge strane, interes su pokazali strani investitori poput hollywoodskih giganata Universal Picturesa i Buene Viste.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara