Novi vlasnici Željezare dobro došli, ali će se paziti na ispunjavanje obveza

NOVI vlasnik sisačke Željezare dobro je došao, ali nisu dali jamstva i stoga nemaju pravo na grešku, komentirao je danas prodaju Željezare ruskom ´Mečelju´ jedan visoki dužnosnik Vlade.

Željezara Sisak u stečaju jučer je prodana ruskoj tvrtci ´Mečelj´, odnosno njezinom zastupniku za prodaju na svjetskom tržištu, tvrtki ´Conares Trading´ iz Švicarske.

Predstavnici metalurškog kombinata ´Mečelj´ obvezali su se zadržati svih 1.700 radnika Željezare, te najavili da će Željezara s proizvodnjom započeti 1. ožujka.

Izvori iz Banskih dvora ističu da su novi vlasnici Željezare dobro došli, žele im sreću, naglašavaju da investitorima treba vjerovati, ali i da, zbog toga što nisu dali jamstva, nemaju pravo na grešku.

Novi će se vlasnici pažljivo pratiti, reagirat će se na prvu financijsku grešku, neispunjavanje obveza, ili npr. neplaćanje računa Hrvatskoj elektroprivredi, Ini značit će prekid isporuke, u slučaju neispunjavanja obveza prema državi i radnicima pokrenut će se stečaj, ističe visokopozicionirani član Vlade.

Podsjeća, naime, da su odluke o Željezari u nadležnosti stečajnog vijeća i odbora vjerovnika, ali napominje kako dosadašnje iskustvo pokazuje da će u slučaju bilo kakvih problema za neuspjeh biti optužena Vlada.

Na bankarskom jamstvu ruske tvrtke posebno je insistirao ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, koji je bio i član Povjerenstva za rješavanje gospodarsko-socijalnog stanja sisačke Željezare u stečaju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

To se Povjerenstvo posljednji put sastalo u utorak, dan prije potpisivanja Ugovora, i zaključilo da se više neće sastajati. Povjerenstvo je, naime, zaključilo da je zaobiđeno u procesu izbora strateškog partnera, te da neće preuzeti odgovornost za potpisivanje ugovora.

I nakon tog sastanka, ministar Jurčić je ponovio kako je jedino pravo jamstvo banke koje se može naplatiti na prvi zahtjev, ako se ne poštuju ugovorene obveze.

Predstavnici ruske tvrtke kao objašnjenje zašto nisu dali tražena jamstva navode da to nema ekonomske logike, da je bolje za taj novac, umjesto da stoji u banci, kupiti sirovine za proizvodnju.

Ruski je ´Mečelj´ sisačku Željezaru kupio za jednu kunu, te najavio da će u modernizaciju uložiti 30 milijuna dolara.

Sisačka Željezara ruskom je ´Mečelju´ prodana nakon što je u studenome prošle godine ponovno završila u stečaju.

Željezaru je nakon prvog stečaja početkom prošle godine kupio austrijsko-ruski koncern ´Trubo Impex´ koji je, nakon devet i pol mjeseci, odnosno početkom studenoga odustao od Željezare, koja se ponovno našla u stečaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara