Novi Wembley preko ljeta ostaje nedovršen

"MULTIPLEX", australska građevinska tvrtka kojoj je povjeren 757 milijuna funti vrijedan projekt izgradnje novog stadiona "Wembley" u Londonu, je izjavila kako je malo vjerojatno da će radovi biti dovršeni prije rujna ove godine.

To je još jedno u nizu odgoda u projektu koji izaziva sve više kontroverzi i bijesa u britanskoj javnosti, a osobito među ljubiteljima nogometa.

Novi "Wembly" se gradi na mjestu negdašnjeg legendarnog stadiona koji je prvi put bio otvoren 1923. godine, te na kojem je tada održano finale engleskog FA kupa kojem je nazočilo rekordnih 200.000 posjetitelja.

U svojoj dugoj povijesti na "Wembleyu" su se redovno održavala finala engleskog FA kupa, kao i pet finala evropskih kupova, dva finala negdašnjeg Kupa pobjednika kupova, kao i finale Svjetskog prvenstvo u nogometu 1966. i Europskog prvenstva u nogometu 1996. godine.

Legendarni brazilski nogometaš Pele je "Wembley" nazvao "crkvom nogometa", a sličan odnos prema tom stadionu imaju i ljubitelji drugih sportova, ali i rock-glazbe. Na "Wembleyu" je održan cijeli niz značajnih glazbenih događaja, od kojih je najznačajniji britanski dio legendarnog koncerta "Live Aid" 1985. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se "Wembley" često navodio kao remek-djelo arhitekture i građevinske tehnologije 20. stoljeća, donešena je odluka da ga se sruši i na njegovom mjestu sagradi novi, suvremeniji stadion, koji će, između ostalog, sadržavati i pomični krov. Stari "Wembley" je zatvoren 2000. godine, te srušen 2003. godine.

Međutim, radovi na novom stadionu su bili opterećeni cijelim nizom tehničkih i drugih problema, tako da je njegovo otvaranje stalno odgađano. Tako je u ožujku ove godine, samo nekoliko dana prije službenog završetka izgradnje, otpao dio krova, a ispod stadiona je zabilježeno pomicanje tla koje se pripisuje pogrešno postavljenim cijevima.

Zbog svega toga je moralo biti odgođeno svečano otvorenje novog stadiona, odnosno finale FA kupa koje se moralo odigrati u svibnju.

Dodatni problem predstavlja i sve veće međusobno optuživanje "Multiplexa" i britanske tvrtke WNSL - koje upravlja "Wembleyem" - oko toga koja je od njih odgovorna za zastoje. "Multiplex" tvrdi da radovi ne mogu biti dovršeni dok "određeni dio posla" prethodno ne obavi WNSL, čiji čelnici, pak, tvrde da su zbog zastoja u izgradnji imali preko 100 milijuna funti gubitka.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara