Novi zakon o Fondu hrvatskih branitelja ovoga tjedna u Saboru

PREDSTAVNICI osječko-baranjskoga HSS-a rekli su danas na konferenciji za novinare da bi Prijedlog zakona o Fondu hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji koji su predložili HSS-ov zastupnik Stjepan Živković i SDP-ov zastupnik Pavle Kalinić ovoga tjedna trebao ući u prvo saborsko čitanje, te da mu je cilj ispraviti dosadašnje nedostatke u ostvarivanju prava na dionice, koja imaju branitelji i njihove obitelji.

Zastupnik Živković rekao je kako je namjera predlagača da sve dionice državnih poduzeća, koja idu u privatizaciju, a namijenjene su braniteljima, budu dionice u vlasništvu budućeg fonda te tako imaju jednaku vrijednost za sve branitelje.

Pravno su uporište za ovaj zakonski prijedlog zakoni o privatizaciji Hrvatskog telekoma, Ine i HEP-a, a prijenosom 7 posto njihovih dionica formirao bi se dio temeljnog kapitala novoga Fonda, rekao je Živković.

Dodao je da bi se dio dionica Fondu prenio nakon privatizacije HRT-a, Hrvatskih željeznica, Hrvatskih cesta i Hrvatskih šuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HSS-ov zastupnik Živković također je rekao da udruge proizašle iz Domovinskog rata u dosadašnjim razgovorima nisu imale većih primjedaba na zakonski prijedlog, ali da još treba dogovoriti način upravljanja Fondom, odnosno broj članova Uprave.

Po njegovim riječima, mišljenje je Vlade da takav prijedlog ne treba prihvatiti jer je, uz ostalo, neusklađen s drugim zakonskim propisima, primjerice Zakonom o investicijskim fondovima.

No, vladine prigovore Živković smatra primjedbama tehničke naravi, ocijenivši da je ovo ´posebna tematika´, drukčija od djelatnosti ostalih investicijskih fondova te da se stoga predlaže donošenje posebnoga zakona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara